Het seizoen van bosbranden woedt volop. In verschillende regio’s wereldwijd gaat de natuur in vlammen op. De branden worden elk jaar langer en heviger. De stijgende temperaturen drogen onze bossen en natuurgebieden uit, met brandgevaar tot gevolg. 

Dit heeft niet alleen ernstige gevolgen voor de planeet, maar raakt ook mensen op persoonlijk niveau. Mensen raken hun thuis kwijt, hun bezittingen, hun baan, hun leven. Dieren sterven en bossen waarvan we afhankelijk zijn, worden in een sneltempo met de grond gelijk gemaakt. Dit jaar komt daar het risico van COVID-19 bij, waardoor er nog meer gezondheidsrisico’s zijn. Inheemse groepen lopen het meeste gevaar om hun leven in vlammen op te zien gaan.

Bosbranden: Dit is een klimaatnoodtoestand!

Brazilië

De wereld staat in brand – fotoreportage

De branden kennen meer dan één oorzaak. In Brazilië worden ze doelbewust gesticht door boeren en landrovers om plaats te maken voor veeteelt en industriële landbouwproductie. Dit soort praktijken worden alleen maar verergerd door de anti-milieu agenda van Bolsonaro. 

Argentinië

De wereld staat in brand – fotoreportage

De Paraná Delta van Argentinië staat ook in brand. Vitale ecosystemen met honderden soorten planten en dieren die ons klimaat helpen te reguleren, zijn bedreigd. Net als in Brazilië worden de branden gesticht om ruimte op te eisen voor landbouw. Het vuur wordt nog verder aangewakkerd door de ergste droogte in 70 jaar. De branden razen nu ook in de Córdoba provincie van Argentinië waar mensen noodgedwongen hun huizen moeten verlaten. Ook die branden zijn aangestoken, gemotiveerd door economische belangen van de landbouw- en de vastgoedsector.

Californië

De wereld staat in brand – fotoreportage

Ook Californië in de Verenigde Staten wordt geteisterd door oncontroleerbaar vuur. Honderdduizenden mensen hebben hun huis moeten verlaten. Door de branden heeft de staat momenteel de slechtste luchtkwaliteit ter wereld. 

De klimaatverandering maakt de branden nog verwoestender. De extreme warmte en droogte wakkeren de vlammen aan en verlengen het brandseizoen. 

Ondertussen nemen de COVID-19-gevallen in Californië verder toe en lijdt de luchtkwaliteit onder de branden. Dit brengt risico’s met zich mee voor de niet-witte en inheemse gemeenschappen die het kwetsbaarst zijn voor de pandemie. De pandemie compliceert ook de organisatie van het brandblussen en de evacuatie van slachtoffers. 

Siberië

De wereld staat in brand – fotoreportage

In Siberië bracht de zomer enorme hittegolven, hevige bosbranden en olielekken door de smeltende permafrost. Volgens satellietgegevens bedraagt de totale verbrande oppervlakte in Rusland sinds het begin van 2020 minstens 22 miljoen hectare. Meer dan 14 miljoen hectare hiervan is aangetast door bosbranden. De meeste branden worden niet bestreden. Wettelijk zijn de Russische autoriteiten hier niet toe verplicht omdat de economische gevolgen niet opwegen tegen de middelen die nodig zijn om die branden te bestrijden. 

In al deze landen is het cruciaal dat de lokale leiders nu echte actie ondernemen om de bossen en de bevolking te beschermen. We moeten als een globale gemeenschap samenwerken om oplossingen te vinden om de klimaatcrisis tegen te houden.

Teken onze petitie voor klimaatactie Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest