Zelfs na de coronapandemie zullen mensen vaker telewerken. Daarmee kunnen miljoenen tonnen CO2 worden bespaard en zou de vervuiling door het verkeer aanzienlijk verminderen. Dit blijkt uit een studie van Greenpeace Duitsland. En dat biedt inspiratie voor andere Europese landen, ook België!

Telewerk is laaghangend fruit voor het klimaat

De CO2-uitstoot kan in Duitsland maar liefst 5,4 miljoen ton minder bedragen, als 40 procent van de werknemers twee dagen per week thuis zou werken. Dat blijkt uit een studie van onderzoeksbureau IZT in opdracht van Greenpeace Duitsland. De uitstoot veroorzaakt door woon-werkverkeer zou met 18% verminderen, de uitstoot van het totale personenverkeer daalt dan met 4%. Bovendien is er niet enkel klimaatwinst, maar zorgt thuiswerk voor minder drukte op de wegen, voor minder geluidsoverlast door verkeer en voor minder luchtvervuiling (NO2, PM 2.5, PM 10), voornamelijk in de steden.

Ik teken voor gezonde lucht

België mee koploper in Europa

Hoewel deze studie enkel Duitsland beslaat, zijn de conclusies ook interessant voor de rest van Europa. Het coronavirus zorgde in heel Europa voor een stijging van het aantal thuiswerkers. Een recent onderzoek van Eurofound toont dat 39% van de Europese werknemers minstens enkele keren per maand thuiswerken sinds de start van de pandemie. België blijkt één van de koplopers te zijn. Enkel Finland en Nederland telden meer thuiswerkers tijdens de coronacrisis.

Telewerk is laaghangend fruit voor het klimaat

Voor het coronavirus werkte ongeveer 17% van de Belgische werknemers minstens een dag per week thuis. Dat zorgde jaarlijks voor minstens 24 miljoen minder afgelegde kilometers. Een studie uit 2018 toonde al aan dat minstens 40% van de Belgische werknemers een dag per week thuis zou kunnen werken. Dit zou resulteren in 16,5% procent minder afgelegde kilometers. Tijdens de coronacrisis bleek dat deze schatting zeker realistisch is: 53,4 procent van de werknemers gaf toen aan minstens enkele keren per maand thuis te werken (zie kaart hierboven). Gedwongen door de lockdown weliswaar, maar toch bewijst dit een groot onbenut potentieel voor telewerken in ons land. 

Telewerken, het wondermiddel?

Telewerk is laaghangend fruit voor het klimaat

De Duitse berekeningen over CO2-dalingen kunnen niet één op één overgedragen worden op ons land, en telewerken is geen wondermiddel, maar de potentiële winsten van meer telewerken voor het klimaat en de luchtkwaliteit zijn duidelijk.  

Greenpeace roept daarom Belgische bedrijven en overheden op om de trend naar telewerken te ondersteunen en met een betere ruimtelijke ordening ook de noodzaak voor (lange) verplaatsingen verminderen. Het is ook noodzakelijk om telewerk sociaal rechtvaardig te maken. Zorg er voor dat werknemers die niet in aanmerking komen voor telewerk, waaronder veel werknemers die door de coronacrisis opnieuw  essentieel zijn gebleken, makkelijk toegang hebben tot duurzame manieren om zich te verplaatsen.

Ik teken voor gezonde lucht Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest