Activisten aan boord van het Greenpeace-schip de Esperanza hebben een groot methaanlek gedocumenteerd in de Britse economische zone in de Noordzee. Met een vanop afstand bediend onderwatervoertuig konden ze twee kraters filmen die methaan uitstoten op ongeveer 100 meter diepte op de zeebodem. We moeten dringend de olie-en gasboringen die onze zeeën en oceanen vervuilen de rug toe keren!

Greenpeace documenteert methaanlek door olieontginning in Noordzee
Ik teken voor de bescherming van de oceanen

De kraters hebben een diameter tussen de 50 en 15 meter en zijn respectievelijk 20 tot 9 meter diep, dat is werkelijk enorm! Ze ontstonden in 1990 toen een onderaannemer van Mobil North Sea (nu Exxon Mobil) bij olieboringen per ongeluk een gasleiding van een nabijgelegen boorplatform raakte. En nu, dertig jaar later, spuwen deze kraters nog stééds methaangas de Noordzee in. Methaan is een erg schadelijk broeikasgas, dat nog 28 keer krachtiger is dan koolstofdioxide. 

Jaarlijks tonnen methaan in zee 

Greenpeace documenteert methaanlek door olieontginning in Noordzee

Eerder ging in 2015 een internationaal team van wetenschappers al ter plaatse op onderzoek. Zij schatten toen dat er tot 90 liter methaan per seconde (!) uit de kraters kwam. En dat terwijl de Britse staat in het jaar 2000 besliste dat de site niet verder in het oog gehouden moest worden, omdat ze veronderstelden dat de gasvoorraad wel bijna op zou zijn. Niet dus. 

Jammer genoeg is het niet de eerste keer dat zoiets gebeurt… “Zoals op veel plaatsen in de Noordzee lekt hier al jaren klimaatvernietigend methaan, maar in plaats van het lek te dichten en in de gaten te houden, blijft de olie- en gasindustrie gaten in de zeebodem boren, terwijl beleidsmakers een oogje dichtknijpen”, vertelt dr. Sandra Schöttner, marien biologe en campagnevoerder bij Greenpeace Duitsland, die het wetenschappelijk werk op de Esperanza leidt. 

Uit een recente studie blijkt dat jaarlijks zelfs 8.000 tot 30.000 ton methaan ontsnapt uit gaslekken van meer dan 15.000 boorgaten in de Noordzee. Dat komt nog eens bovenop de 72.000 ton methaan die elk jaar sowieso al vrijkomt in de Noordzee door boorplatformen. 

Geen business as usual 

Greenpeace documenteert methaanlek door olieontginning in Noordzee

De olie- en gasindustrie voedt de klimaatcrisis en vervuilt al jarenlang onze oceanen. Deze industrie hoort niet thuis in de nieuwe, groene samenleving die we na de coronapandemie moeten opbouwen. We hebben een snelle overstap nodig naar hernieuwbare energiebronnen en een rechtvaardige verschuiving van werken met fossiele brandstoffen naar industrieën met toekomst”, voegt Sandra Schöttner nog toe. 

Geen terugkeer dus naar business as usual, en daarom zijn onze schepen, de Esperanza en de Rainbow Warrior, nu een maand lang op tocht om de impact van het winnen van fossiele brandstoffen in de Noordzee vast te leggen.

Ik teken voor de bescherming van de oceanen Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest