In ons land komt de regen soms met bakken uit de lucht, maar dat verandert niets aan het uitzonderlijke neerslagtekort. Als je een tuin hebt, zie je misschien dat het gras al geel verkleurt en dat de planten verwelken. Water is een schaars goed en daarom moeten we er zuinig mee omspringen, in de eerste plaats bij ons thuis, in de tuin! 

Droogte: tips en trucs om water te besparen in de tuin
Check onze Pinterest-pagina

Vroeger was droogte een probleem dat zich elders, ver weg, afspeelde. In Afrika ja, en misschien in het zuiden van Europa, maar in geen geval bij ons. Maar intussen zijn de tijden veranderd, laat de klimaatopwarming zich ook bij ons voelen en worden we voor het vierde jaar op rij getroffen door zware droogte. In Vlaanderen geldt al sinds mei een droogte-alarm. Ook wij moeten (in de tuin) ons steentje bijdragen om ons waterverbruik te beperken. Hoe dat moet? We geven je hier enkele tips.

Meer inspiratie over tuinieren vind je op onze Pinterest-pagina

Regenwater opvangen

Droogte: tips en trucs om water te besparen in de tuin

Droogte betekent natuurlijk niet dat het helemaal niet meer regent. Dus zodra het regent proberen we het regenwater op te vangen in de tuin. Hoe? Dat kan bijvoorbeeld gewoon in een ton die je ergens neerzet of ingraaft in de grond. Op die manier vang je kostbaar water op dat anders rechtstreeks in de riolering terechtkomt. Dat water kan je later gebruiken om de planten te besproeien. Zo kan je ook nog eens geld besparen, want water wordt steeds duurder. 

Als je van plan bent om een opvangbak of ton in de tuin te plaatsen die je niet ingraaft, kies dan voor een exemplaar dat je zelf mooi vindt, dan maakt het gewoon deel uit van je tuindecoratie. Of beter nog, zet er planten rond die schuilplaats bieden aan allerlei dieren: zo vergroot je de biodiversiteit en lok je ook nog wat extra bestuivende insecten naar je tuin! 

Besproei in geen geval je gazon. Wordt het geel of zelfs bruin? Geen nood, zodra het regent krijg je opnieuw een groene pelouse. 

Verstandig planten en water geven

Droogte: tips en trucs om water te besparen in de tuin

Sommige planten vragen meer water dan andere. Zoek informatie en kies vooral voor lokale variëteiten, die beter aangepast zijn aan onze omgeving en ons klimaat. Plant indien mogelijk een haag die soms voor welgekomen schaduw zorgt en zo de verdamping beperkt. 

Jonge planten moet je water geven. Gebruik daarvoor het water dat je zorgvuldig hebt opgevangen in je waterbak of -ton en doe het ’s ochtends of ’s avonds. Geef liefst geen water overdag, want door de hoge temperaturen en de zon is de verdamping dan te groot. Luister naar het weerbericht en als er regen wordt voorspeld, hoef je natuurlijk niet te gieten. 

Schoffelen en met stro bedekken!

Droogte: tips en trucs om water te besparen in de tuin

Voor je water geeft, moet je schoffelen! Dat betekent dat je de korst losmaakt die aan het oppervlak ontstaat als de grond erg droog is. Door de bodem zo te bewerken, kan het water er gemakkelijker in doordringen en moet je de planten dus minder vaak water geven. 

En dan bedekken met stro! Spreid na het schoffelen een laag stro of droog gazonmaaisel uit aan de voet van de planten. Zo vermijd je dat er zich opnieuw een korst vormt. En bovendien beschermt het stro of maaisel de bodem tegen de zonnestralen zodat er minder verdamping is. Het strooisel kan trouwens ook zelf wat extra regenwater opnemen. 

Wil je graag nog andere tips en suggesties? Lees onze blog Tips: Hoe kan je thuis water besparen?

Check onze Pinterest-pagina over tuinieren Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest