Heb je met de corona-maatregelen misschien iets meer vrije tijd? Las je in onze vorige blog dat de energieprijzen sterk gedaald zijn en wil je daarvan profiteren? Dan is dit hét moment om te kiezen voor een nieuwe, goedkope én groene energieleverancier!

Ik stap over op groene stroom

Vast of variabel tarief

Een nieuwe energieleverancier: vast of variabel tarief?

Vast of variabel, veranderen van energieleverancier is eenvoudig en kan op ieder moment. Je moet enkel rekening houden met de opzegtermijn van één maand. Overstappen kan je op de website van de leverancier zelf of je kan een kijkje nemen op de website van een prijsvergelijker zoals de Vreg

Maar welk tarief kies je dan best? Dit hangt af van je gebruikersprofiel, hoeveel risico je wil nemen en hoe je denkt dat de energieprijzen in de volgende maanden zullen evolueren. 

Bij een vast tarief betaal je gedurende de hele looptijd van je contract een vaste elektriciteitsprijs. Je hebt dus zekerheid en weet precies hoeveel je voor je stroom zal betalen. Maar, als de marktprijs voor elektriciteit daalt, kan je hier niet van meegenieten. 

Bij een variabel tarief wordt de prijs van je elektriciteit maandelijks of om de drie maanden aangepast aan de markttarieven. Verschillende factoren spelen hierbij mee: de olieprijzen, de beschikbare hoeveelheid (hernieuwbare) energie, de vraag naar elektriciteit die bijvoorbeeld in de herfst en winter hoger ligt,…

Let wel, zowel bij een vast als een variabel tarief kunnen nettarieven, btw en heffingen wijzigen. Het zijn immers de overheid en de netbeheerders die deze prijzen vastleggen. De keuze voor een vast of variabel tarief is dus enkel van toepassing op de energiecomponent van je energiefactuur (ongeveer 20%).

De goedkoopste energie is degene die je niet verbruikt

Een voordelig contract bij een groene leverancier is natuurlijk belangrijk, maar de goedkoopste energie is die die je niet verbruikt. Zuinig en bewust omspringen met energie kan je een aardige duit doen besparen. Ook investeringen in efficiëntere huishoudtoestellen en efficiënte LED verlichting zijn zeker de moeite waard en kunnen je aardig wat doen besparen op je elektriciteitsfactuur. Bovendien zul je hierdoor ook minder btw op je factuur betalen, waardoor de winst nog oploopt.

Zelf je energie opwekken met zonnepanelen is nog voordeliger. De prijs van zonnepanelen is de voorbije jaren drastisch gedaald en de efficiëntie is fors toegenomen. Een installatie is gemiddeld op 8 jaar terugverdiend en moderne zonnepanelen hebben een levensduur van ongeveer 25 jaar. Zo kan je dus 17 jaar profiteren van gratis stroom. Op het einde van de rit heb je wel nog steeds een energieleverancier nodig. In ons klassement van energieleveranciers beoordelen we de geleverde elektriciteit en de investeringen van de verschillende leveranciers. Zo zie je onmiddellijk wie niet alleen een goede prijs biedt, maar ook bijdraagt aan de omschakeling naar 100% hernieuwbare energie.

Bekijk snel ons klassement van energieleveranciers Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest