De voorbije vijftig jaar besproeiden boeren hun velden met allerlei pesticidecocktails. Uit gewoonte of als redmiddel tijdens een felle plaag. Maar ook omdat wij, de consumenten, vragen om perfect gevormde groenten en fruit. De tol van die miljoenen tonnen chemische bestrijdingsmiddelen is te hoog. We onderzochten vanuit Greenpeace hoe hoog die tol nu echt is en verzamelden de resultaten in een nieuw rapport. We zetten voor jou hieronder de belangrijkste punten uit dat rapport op een rij.

De problemen

1. We ontwrichten onze ecosystemen

Tijdens het groeiseizoen worden onze groenten veelvuldig besproeid met allerlei synthetische chemische stoffen. En, zo blijkt uit ons rapport, dat zal alleen nog maar toenemen de volgende jaren.

De gevolgen daarvan zijn groot: zowat elk ecosysteem ter wereld raakt ontwricht door onze afhankelijkheid van pesticides. Bijna een kwart van alle bedreigde planten- en diersoorten heeft te lijden onder al die kunstmesten en synthetische pesticiden. Ze worden erdoor vergiftigd of hun cruciale rol in de natuur, zoals bestuiving, is in gevaar.

2. Europese regels met rotte plekken

Van de 520 toegelaten pesticiden in Europa zijn er 209 schadelijk voor mens, dier en milieu. Het gaat dan over chemische stoffen die moeilijk afbreken in de bodem of in het water en op die manier de natuur vervuilen. De toelatingsprocedures focussen zich ook vooral op de actieve bestanddelen van die synthetische pesticiden en veel minder op de impact ervan op het veld of de gevolgen van de vermenging van verschillende pesticides. Die chemische cocktails zijn onvoldoende onderzocht. Ook de effecten van langdurige blootstelling aan lage dosissen zijn onbekend.

De oplossingen

1. Ecologische landbouw: innovatie koppelen aan respect voor de natuur

Hoog tijd voor een radicale omslag, vinden wij. Tijd ook om het groeiende pesticidegebruik aan banden te leggen en tijd om de moderne wetenschap te koppelen aan respect voor de natuur. Met innovatieve en ecologische landbouwtechnieken kunnen we de bodem, het water en ons klimaat beter beschermen – drie cruciale elementen voor onze voedselproductie.

We roepen politici uit heel Europa op om deze ecologische landbouw beter te ondersteunen. Zo komen ze tegemoet aan de groeiende groep consumenten die gezond voedsel en gezondere landbouw eist.

Supermarkten zoals Delhaize geven het goede voorbeeld. Sinds de lente van 2017 vind je daar misvormde groenten in de rekken. Ze zijn van even goede kwaliteit als de ‘perfecte’ groenten, maar zien er wat eigenaardig uit. Delhaize gaat daarmee de strijd aan tegen voedselverspilling en het beeld dat we nu hebben van groenten en fruit.

2. Ook jij kan in actie komen

Op ikweetwatikeet.org vinden bewuste eters, foodies, ecologische tuiniers en innovatieve boeren elkaar. Op ons platform is iedereen welkom die zijn buik vol heeft van de industriële landbouw en zich wil engageren voor een meer ecologische aanpak en een gezondere toekomst.