Door de klimaatopwarming smelt de noordpool aan een ijltempo. Voor de meesten onder ons is dat alarmerend nieuws. Maar voor vissersvloten levert het smeltende ijs een nieuwe bron van inkomsten op. Ze kunnen nu nog verder naar het noorden trekken om de vrijgekomen oceaan te plunderen. Met catastrofale gevolgen voor het milieu daar én hier.

All rights reserved. Copyright : Eve Lloyd Knight

De industriële visserij rond de Noordpool brengt zware schade toe.

Ontdek 5 minder bekende gevolgen van de toestroom van commerciële vissersvloten:

1. Sleepnetten vernietigen de oceaanbodem

Het woord zegt het zelf: sleepnetten worden over de oceaanbodem gesleept en maken alles op hun pad kapot. De voorbije jaren gebruiken industriële vissersvloten rond Spitsbergen, het Noorse deel van de Noordpool, steeds vaker sleepnetten. Zeeveren, zachte koralen en slangsterren zijn het grootste slachtoffer, maar ook onbekende soorten gaan verloren in het spoor van zo’n allesvernietigend sleepnet.

2. Groenlandse haaien worden bedreigd door bijvangst

Vissers gebruiken sleepnetten omdat veel vissen rond de Noordpool dicht bij de oceaanbodem leven. Met de grote netten scheppen trawlers (een soort vissersboten) tijdens de jacht op kabeljauw en haring ook andere vissen op. Die bijvangst willen ze niet en die ongewenste vissen worden dan ook onnodig gedood. De mysterieuze Groenlandse haai lijdt daar heel erg onder. Het zijn trage en slechtziende dieren die vaak niet kunnen ontsnappen uit deze zware sleepnetten.

3. Plastic afval doodt

Waar mensen zijn, is afval. Vissersboten dumpen oude netten, vislijnen en vallen in het water. Plastic troep die een enorme impact heeft op het zeeleven. In 2014 werden twee ijsberen aan de kust van Spitsbergen op het nippertje bevrijd uit oude vistuigen, maar zwerfnetten maken jaarlijks talloze dodelijke slachtoffers.

4. Vissersboten maken veel lawaai, ook onder water

Tandwalvissen zoals narwals en beloega’s communiceren met elkaar door geluid te maken. Het lawaai van vissersboten wordt onder water versterkt en verstoort die communicatie. Daardoor vluchten ze naar rustigere gebieden en dat kan de voortplanting van deze bijna bedreigde dieren in gevaar brengen.

5. Het zee- en landleven op de Noordpool staan onder druk

Het leven op de Noordpool is sterk van elkaar afhankelijk: Arctische ecosystemen op het land en in het water beïnvloeden mekaar. De sleepnetten vernietigen de zeebodem en daarmee ook voedsel voor landdieren. Walrussen vinden daardoor bijvoorbeeld niet voldoende schelpen en sterven.

Het complexe ecosysteem op de Noordpool staat al zwaar onder druk door het smeltende zee-ijs. De impact van de industriële visserij maakt het nog zwaarder.