Door het coronavirus kennen we allemaal moeilijke tijden. Sommigen onder jullie hebben misschien zin om een handje te helpen? Anderen kunnen dan weer zelf wat hulp gebruiken. Dat is solidariteit! In dit artikel zetten we een aantal initiatieven op een rij die kunnen helpen om de weg te vinden in alle mogelijke hulp.

Ik schrijf me in op de nieuwsbrief

Hulp aan kwetsbare of geïsoleerde personen 

Heb je zin om te helpen of geholpen te worden in tijden van Covid-19? Deze adressen wijzen je de weg!

Wil je graag boodschappen doen voor anderen of zoek je iemand die dat in jouw plaats kan doen? Over het hele Belgische grondgebied brengt Covid-Solidarity vrijwilligers en mensen die hulp nodig hebben met elkaar in contact. Dat maakt de samenleving meer solidair en vergemakkelijkt het leven voor wie hulp nodig heeft. 

Het netwerk telt al 7000 vrijwilligers. Sluit je gerust bij hen aan of doe een beroep op hun diensten. Op Covid-Solidarity vind je nog allerlei andere ideeën om hulp te bieden of te vragen. 

Hulp aan mensen uit de zorg- of de voedingssector 

Heb je zin om te helpen of geholpen te worden in tijden van Covid-19? Deze adressen wijzen je de weg!

Heb je zin om vrijwillig mensen uit de risicogroepen en mensen die in de zorg- of de voedingssector werken te helpen bij alle mogelijke klusjes? Boodschappen doen, de hond uitlaten, strijken, … 

Neem dan eens een kijkje op de website Listminut. Ook hier gaat het om hulp in de twee richtingen: als vrijwilliger kun je je gegevens doorgeven en je diensten aanbieden. En als je zelf hulp nodig hebt, kun je die via deze website ook vragen. 

Steun aan lokale kleinschalige producenten 

Heb je zin om te helpen of geholpen te worden in tijden van Covid-19? Deze adressen wijzen je de weg!

Kleinschalige boerderijen en bruisende lokale economieën zijn broodnodig voor een voedselsysteem dat gezond is voor mens én planeet. Ook jij kan lokale boeren steunen.

Via community supported agriculture (CSA) bijvoorbeeld, waarbij de boer en deelnemers van een lokale gemeenschap samenwerken en samen de risico’s en voordelen van voedselproductie delen. Als deelnemer betaal je jaarlijks lidmaatschap en krijg je in ruil een deel van de oogst. Alles is lokaal, duurzaam en ecologisch georganiseerd. Hier vind je een CSA-boerderij in jouw buurt. 

Of sluit je aan bij een voedselteam. Dat is een groep mensen die samen basisvoedsel aankopen bij lokale of regionale producenten en dat wekelijks afhalen in een gemeenschappelijk depot. 

Woon je in Brussel, dan zijn de pakketten van Agricovert misschien een goede optie: online bestellen, wekelijks af te halen. Of doe je aankopen bij een GASAP, of SAGAL in het Nederlands (Solidaire AankoopGroep voor Artisanale Landbouw). Dat zijn producten van plaatselijke boerderijen die aan agro-ecologische landbouw doen, en voor werk zorgen in eigen streek. 

Steun de restaurants in je buurt

Wil je je vrienden of familie verrassen door een maaltijd aan huis te laten leveren of wil je jezelf eens lekker verwennen met een volledig bereide maaltijd? Op deze website vind je een lijst van alle restaurants waar je tijdens de lockdown een maaltijd kan bestellen. Zo kan je zelf heerlijk genieten en tegelijkertijd steun je de restauranthouders in je buurt.

Herstel van (kleine) huishoudtoestellen…

Heb je zin om te helpen of geholpen te worden in tijden van Covid-19? Deze adressen wijzen je de weg!

Heb je altijd al willen leren hoe je zelf dingen kunt herstellen? Dan is dit misschien een goede gelegenheid om het eens te proberen! 65% van de toestellen kunnen worden hersteld. Veel defecten blijken niet zo erg als het lijkt en zijn te wijten aan achterstallig onderhoud (reinigen, ontkalken, … ) Dus laat je koffiezet het afweten? Gooi hem niet weg, maar check de website van Repair Café. Daar vind je verschillende handleidingen om toestellen zelf te herstellen. 

Gaat het zo vlotjes dat je zelf vrijwillig reparateur zou willen worden? Stuur dan een mailtje aan [email protected]

Toch niet zo handig? Geen nood, van zodra de lockdown voorbij is, kan je weer gaan aankloppen bij een Repair Café bij jou in de buurt. Daar zullen ze je ongetwijfeld kunnen helpen. 

… en van fietsen! 

Heb je zin om te helpen of geholpen te worden in tijden van Covid-19? Deze adressen wijzen je de weg!

Wist je dat steeds meer steden ruimte creëren voor fietsers en voetgangers? Maar wat gedaan als je fiets morgen defect is? Sommige fietsherstellers werken nu op afspraak voor dringende herstellingen. Anders kun je ook hier klikken voor leuke filmpjes die je leren hoe je een fiets kan herstellen. 

Zie je het even niet meer zitten? Vraag hulp! 

Crisissituaties zoals we die vandaag meemaken, kunnen leiden tot angst en andere psychologische problemen die een snelle aanpak vergen. Op de officiële Covid-19-website, vind je verschillende links die je op weg kunnen zetten naar psychologische ondersteuning. Het Rode Kruis geeft je hier heel wat tips om om te gaan met stress in tijden van corona. 

Plogging, voor wie de natuur een handje wil helpen

In deze tijden van lockdown kun je gelukkig toch af en toe eens gaan joggen. En waarom zou je daarbij niet het nuttige aan het aangename paren? Afval verzamelen tijdens het joggen, heet voortaan plogging. Het is een trend die uit Zweden is komen overwaaien. 

Twee websites vol vrijwilligerswerk 

Ben je nog op zoek naar andere ideeën? De website Vrijwilligerswerk.be bundelt allerlei vacatures. Er is een handige zoekfunctie, zodat je kan selecteren op plaats, type vrijwilligerswerk en frequentie. Voor je begint, lees zeker deze info over verstandig vrijwilligen tijdens de coronacrisis. In Brussel bundelt de website Solidair alle recente solidariteitsacties.

Ik schrijf me in op de nieuwsbrief Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube