Schreeuwerige pakjes vleeswaren liggen op ooghoogte te blinken in de supermarkt. Op de verpakking de lachende meisjes van K3, huppelende Smurfen of een guitige Samson. Maar wij toonden al eerder aan dat charcuterie eten slecht is voor het klimaat, het milieu en onze gezondheid. Waarom blijven vleesproducenten dan bewerkt vlees verkopen?

We wilden bij Greenpeace graag weten welke marketingtechnieken vleesproducenten gebruiken om hun voorverpakte worst, kippenwit of ham te promoten bij kinderen. Daarom vroegen we aan onderzoekers van de universiteit van Gent om de verpakking en het productdesign van 12 merken charcuterie te bestuderen en te vergelijken. Het resultaat was een uitgebreid onafhankelijk rapport.

Truken van de foor

Hoe overtuig je kinderen om voor je producten te kiezen? Met enkele simpele trucjes: geef je producten een speciale vorm, feller kleuren en druk een foto van kinderidolen op je verpakking. Ook de positionering in de winkel speelt een grote rol: op ooghoogte van kinderen. Oh, en voor de ouders zet je er nog wat opvallende ‘gezonde’ voedingswaarden bij. Resultaat: jengelgedrag, zeurgedrag en ten slotte koopgedrag. Doel bereikt.

Fair is dat niet. Want kinderen zijn, meer nog dan volwassenen, erg gevoelig voor deze reclametactieken. Net omdat ze nog nog niet reclame-wijs zijn, is een transparante en ethische benadering belangrijk.

Bewerkt vlees: niet nodig voor een evenwichtige voeding

De klimaatverandering is onomkeerbaar. Maar we kunnen wel proberen om haar te beperken. Door tegen 2050 met z’n allen de helft minder vlees te eten, kunnen we onze impact verkleinen. Daarom vinden we het bij Greenpeace erg belangrijk dat kinderen al van kleins af aan bewust leren omgaan met voedsel. Ze mogen niet door hun idolen aangezet worden om bewerkt vlees te eten.

We staan niet alleen met onze vraag om deze marketingcampagnes aan banden te leggen. Test-Aankoop sluit zich aan bij onze visie en vindt charcuterie met populaire kinderfiguren op de verpakking een bedenkelijke praktijk. En ook het Vlaamse Instituut Gezond Leven vraagt om kinderen beter te beschermen tegen reclame voor ongezonde voeding. Kinderen geloven dat voedsel met hun populair idool op de verpakking, beter smaakt.

Bewerkt vlees staat trouwens buiten de voedingsdriehoek, in de rode restgroep. Daarin zitten  producten die rijk zijn aan suiker, vet en zout en die niet nodig zijn voor een evenwichtige voeding. Bij overconsumptie kunnen ze zelfs de gezondheid schaden.

Droge boterhammen dan maar?

Wil dat zeggen dat we helemaal geen broodbeleg meer mogen eten? Nee, gelukkig zijn er heel wat lekkere, gezonde alternatieven voor charcuterie. Ontdek ons boekje met (heerlijke) veggie recepten of kijk eens rond op de website van EVA.