In 1945 verwoestte een atoombom het Japanse Hiroshima. Vandaag herdenken we de verschrikkelijke gevolgen van kernwapens en alle levens die kernongelukken eisten. Kernenergie en kernwapens zijn dan ook onlosmakelijk met elkaar verbonden. Sinds Hiroshima vechten we niet alleen voor nucleaire ontwapening, maar voor onze veilige en duurzame toekomst. 

Zeventig jaar geleden vielen de allereerste atoombommen op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki, waarbij 280.000 mensen het leven lieten. Die bombardementen hebben verschrikkelijke littekens nagelaten. Exact tien jaar geleden was ik in Hiroshima, waar ik met overlevenden van de kernbom sprak. “Never again”, zeiden ze. “Dat deze trieste geschiedenis zich ooit nog herhaalt, moeten we absoluut voorkomen.

Na de Tweede Wereldoorlog maakte nucleaire wapentechnologie toch weer zijn intrede, onder het mom van het ‘Atoms for Peace’ programma van de Amerikaanse president Eisenhower. De atoombom die zoveel leed had veroorzaakt in Japan, stond zo aan de wieg van de kernenergie die we vandaag nog steeds gebruiken.

Kernenergie is minstens even gevaarlijk

In 2011 werd het noorden van Japan getroffen door een zware aardbeving en tsunami, die resulteerde in een ernstig kernongeluk in de Fukushima Daiichi kerncentrale. 65 jaar na Hiroshima hadden meer dan honderdduizend mensen geen andere keuze dan vluchten voor de radioactieve vervuiling. Nog steeds kunnen ze niet terug naar huis en wellicht zullen ze dat ook nooit meer kunnen. Dagelijks worden bewoners in een straal van 60 kilometer rond de kerncentrale geconfronteerd met de gevolgen van de kernramp.

De Japanse regering besliste absurd genoeg enkele weken geleden om de 54.800 geëvacueerden toch terug te sturen naar de besmette gebieden rond Fukushima. De regio is echter nog lang niet veilig, zoals ons Greenpeace onderzoek door stralingsexperts aantoonde. Met de slachtoffers wordt geen rekening gehouden;  in 2018 verdwijnt hun financiële compensatie.

Vreedzaam, mét hernieuwbare energie

De Japanse regering wil maar geen lessen trekken uit de onvergetelijke rampgeschiedenis van Hiroshima en Fukushima. Ze blijft hardnekkig de heropstart van de Japanse kerncentrales promoten, hoewel die al bijna 2 jaar zonder blackouts stilliggen. Daarnaast werd ook de Japanse grondwet aangepast. Het Japanse leger kan voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog weer aan gewapende gevechten deelnemen.

Oorlog brengt net als kernwapens en kernenergie vreselijke gevolgen met zich mee. Onze Greenpeace geschiedenis is doordrenkt van acties tegen kernwapens en kernenergie. Kernenergie gaat nu eenmaal hand in hand met kernwapens. Denk maar aan de lange lijst nucleaire spelers die beide samen ontwikkelden: in de VS, Frankrijk, China, Israël, India, Noord-Korea én ook België liggen al decennia kernkoppen opgeslagen. Een wereld zonder kernwapens kan enkel in een wereld zonder kernenergie.

Ik was getuige van de gevolgen van Fukushima en Tsjernobyl. Op een dag als vandaag denk ik aan alle mensen die het lijden van de kernbommen en kernrampen aan den lijve moesten ondervinden de voorbije 70 jaar. Met deze erfenis is het onmogelijk om te blijven geloven in een toekomst met kernenergie. Duurzame energie is de vredesduif van onze toekomst. Daar wil ik elke dag opnieuw voor vechten.