We onderzochten vanuit Greenpeace alle 520 geregistreerde en toegelaten pesticiden. Bijna de helft daarvan zijn giftig én gevaarlijk voor mensen, dieren en de natuur. 209 producten kwamen op onze zwarte lijst terecht.

De verdelgingsmiddelen op onze zwarte lijst kunnen kanker veroorzaken, verstoren ons hormonale evenwicht en kunnen invloed hebben op onze vruchtbaarheid. Daarnaast besmetten ze de bodem en drinkwater, wat dan weer onze algemene gezondheid én de biodiversiteit kan aantasten. Bijen, vogels en vissen zijn de grootste slachtoffers van het pesticidegebruik in de landbouw.

Wat is de oplossing?

De enige oplossing is duurzame biologische landbouw. Landbouw zónder het gebruik van schadelijke pesticiden is zonder gevaar. Ze zorgt voor een goede bodemkwaliteit en geeft het milieu opnieuw een kans. Veilig groenten en fruit telen is goed voor onze gezondheid en die van de dieren.

We willen dat de politiek haar verantwoordelijkheid opneemt, een landbouwmodel met respect voor mens en milieu promoot en het gebruik van gevaarlijke verdelgingsmiddelen ontmoedigtLees hier hoe jij mee kan bouwen aan een wereld zonder pesticiden!

Muriel De Pauw

About the author

Muriel De Pauw
Muriel de Pauw (44) is sinds april 2016 aan de slag bij Greenpeace als verantwoordelijke voor de Landbouwcampagne. "Landbouw is een onderwerp dat mij nauw aan het hart ligt, want de sector produceert het voedsel dat we elke dag op tafel zetten. Bij Greenpeace kan ik me inzetten voor de bescherming en promotie van duurzame landbouw: gezond voor iedereen en met respect voor het milieu." --- Muriel de Pauw, agée de 44 ans, a commencé chez Greenpeace en avril 2016 comme chargée de campagne Agriculture. "L'agriculture est un sujet qui me tient à coeur, car c'est elle qui produit notre nourriture au quotidien. Travailler pour Greenpeace me permet de défendre et promouvoir une agriculture durable : saine pour tous et respectueuse de l'environnement."