Wist je dat de oliereus Total onlangs Lampiris overnam? Lampiris is een energieleverancier die er prat op ging 100% groen en 100% Belgisch te zijn. Onze Greenpeace-ranking ontkrachtte in 2014 al hun ‘100% groen’-claim. Die strookt niet met de werkelijke mix in hun aanbod, in tegenstelling tot écht groene stroom die je vlot in huis kan halen. Total is de vierde grootste oliemaatschappij ter wereld, en beweert ook de grootste producent van zonne-energie te zijn. Maar waar eindigt de greenwashing en begint de échte mentaliteitsverandering?

Investeren in groene energie als afleidingsmanoeuvre

Na de klimaattop in Parijs moeten grote bedrijven zoals Total zich vragen stellen over hun toekomst. Als we ons echt willen engageren om de klimaatopwarming onder de 1,5°C te houden, dan moeten fossiele brandstoffen volledig verdwijnen. De olieconcerns beseffen dat ze met een probleem zitten en zoeken daarom naar achterpoortjes. Vanuit dat oogpunt is de overname van Lampiris door Total een logische stap. Nadat het eerder al Sun Power (producent van zonne-energie) en Saft (producent van batterijen) had ingelijfd, wil Total zich nu met Lampiris op de elektriciteitsmarkt storten. Het lijk een logische stap om in te zetten op hernieuwbare energie, maar schijn bedriegt.

Total speelt het vuil op de Noordpool

We mogen niet vergeten dat Total de vierde grootste producent van olie en gas is. Het bedrijf heeft dan wel beloofd om niet meer te boren in het kwetsbare noordpoolgebied, maar ze blijken gewoon het Russische staatsbedrijf Gazprom te betalen om dat voor hen te doen. Met Gazprom gooiden ze het op een akkoordje om de bevoorrading van fossiele brandstoffen op lange termijn veilig te stellen. Dat strookt dus helemaal niet met het groene imago dat ze ons willen voorhouden.

Gebrek aan ethiek

Total is ook actief in de Canadese provincie Alberta om er schaliegas en teerzandolie te ontginnen. Dat heeft een zware ecologische impact. Het bedrijf mag dan wel beweren dat het haar investeringen heeft afgebouwd, het zijn gewoon de dalende olieprijzen die ervoor zorgen dat het ontginnen ervan minder rendabel is geworden. Total heeft op vlak van milieu, ethiek en mensenrechten een teleurstellend palmares. De gigant is verantwoordelijk voor de ramp met de olietanker Erika in 1999, bakte zoete broodjes met  de voormalige militaire dictatuur in Myanmar, duikt op in Libische corruptieschandalen en blijkt ook nog eens zeer actief in belastingsparadijzen.

Wat kan jij doen?

Hoe kunnen wij als consumenten vertrouwen in het Belgische en groene karakter van Lampiris, als het door een globale olieproducent wordt opgeslorpt? Wat wil Lampiris bereiken door met Total in zee te gaan? Verkoopt de energieleverancier op deze manier niet zijn ziel aan de hoogste bieder?

Als klant kan je zelf een bewuste keuze maken door een blik te werpen op onze online vergelijkingstool. Je krijgt er een eerlijke analyse van wat groene energieleveranciers te bieden hebben, en hoe groen je huidige leverancier isOverstappen is makkelijk en gaat in enkele klikken.