De corona-maatregelen hebben een grote impact op ons leven. Enkel essentiële verplaatsingen zijn toegelaten, werken moet van thuis uit, vrienden en familie zien we voornamelijk via Skype of Zoom. Bureaus, winkels en scholen zijn verlaten, en ondanks het mooie weer blijven de terrasjes leeg. Het leven gaat een stukje trager, en dat heeft ook zijn impact op ons energiesysteem.

We verbruiken in de eerste plaats véél minder elektriciteit, in maart zelfs 15% minder dan vorig jaar. Het zijn ook zeer goede omstandigheden voor hernieuwbare energie: er is veel zon met niet te hoge temperaturen en februari was een bijzonder winderige maand. Zonne- en windenergie waren in februari en maart goed voor 22% van onze elektriciteitsmix. Goed nieuws, want dan kunnen we de meest vervuilende centrales wat vaker uitzetten. Toch?

Maakt kernenergie plaats voor zon en wind? 

Corona zet druk op ons energiesysteem

Dat zou je denken, maar een groot deel van onze stroom wordt nog altijd opgewekt in zogenaamde ‘baseload centrales’: steenkool- en kerncentrales in binnen- en buitenland die het liefst constant draaien en zich onvoldoende kunnen aanpassen aan een fluctuerende vraag of variabele productie van hernieuwbare energie. Net die meest vervuilende energiebronnen blijven dus maximaal produceren, terwijl bv. windmolens worden afgezet.

Door de lagere vraag naar energie en de hoge productie wordt de markt momenteel overspoeld met elektriciteit, waardoor de elektriciteitsprijs zakt. Dat maakt het een goede periode om te veranderen van energieleverancier, maar zorgt er ook voor dat nieuwe – met name hernieuwbare – energieprojecten financieel minder interessant worden. Het vervroegd sluiten van de Europese steenkool- en kerncentrales blijft hiervoor de beste oplossing. 

Ik stap over op groene stroom

Is het dan allemaal kommer en kwel voor hernieuwbare energie?

Toch niet. Hernieuwbare energie heeft namelijk twee voordelen die goed van pas komen in deze rare tijden: de productie ervan is veel minder gecentraliseerd dan de grote baseload centrales, en ze heeft veel minder toezicht nodig. Zo is zonne-energie de enige energiebron die tijdens de strenge lockdown in China niet is stilgevallen. Zonnepanelen hebben immers geen brandstof of personeel nodig om energie te kunnen produceren en blijken dus uitermate betrouwbaar en handig bij lockdown-maatregelen.

Nog een voorbeeld dichter bij huis: terwijl kerncentrales in de VS hun personeel langere shifts willen laten draaien (tot 14 opeenvolgende werkdagen van elk 12 uur), Frankrijk de verwachtingen voor nucleaire productie dit jaar heeft moeten herzien, en in het Verenigd Koninkrijk een hele nucleaire site is stilgelegd omdat al 1000 personeelsleden in quarantaine zaten, kan de bouw van het nieuwste windmolenpark voor de Belgische kust gewoon doorgaan. Een enorme opsteker!

Naar een veerkrachtig, flexibel en duurzaam energiesysteem

Niet in staat zich aan te passen aan een veranderende vraag, niet verenigbaar met flexibele hernieuwbare energie, het investeringsklimaat voor nieuwe projecten verzuren,… Net wanneer we het belang van solidariteit opnieuw ontdekken, gedragen oude steenkool- en kerncentrales zich als bullebakken. Bovendien maakt hun grote personeelsbestand ze niet alleen kwetsbaar voor bijvoorbeeld sabotage zoals in 2015 bij Doel 4, maar ook voor onvoorziene omstandigheden zoals het coronavirus. 

In onze volgende blog bekijken we wat er nodig is om te komen tot een meer veerkrachtig, flexibel en duurzaam energiesysteem. Zowel overheid, energieleveranciers als burgers kunnen hier een belangrijke rol in opnemen. Kun je niet wachten om je steentje bij te dragen, bekijk dan zeker ons klassement van stroomleveranciers en geef hernieuwbare energie een duwtje in de rug!

Ik stap over op groene stroom Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube