Tijdens een expeditie van Greenpeace in Antarctica hebben wetenschappers een drastische daling vastgesteld van het aantal stormbandpinguïns. In enkele kolonies is het aantal pinguïns zelfs met 77% gedaald ten opzichte van de laatste telling, bijna 50 jaar geleden. De milieuorganisatie ijvert voor een betere bescherming van onze oceanen.

De onafhankelijke wetenschappers hebben vastgesteld dat elke kolonie op Elephanteiland, een belangrijke habitat in het noordoosten van het Antarctisch Schiereiland, kleiner is geworden. Het totale aantal stormbandpinguïns op Elephanteiland is met 60% gedaald sinds de laatste telling in 1971. Het aantal broedende paren viel terug van 122.550 tot 52.786.

Antarctica: pinguïnkolonies slinken met 77% in halve eeuw tijd

Meer foto’s zijn hier beschikbaar.

Dit is een significante daling. Het ecosysteem van de Zuidelijke Oceaan is nu fundamenteel anders dan 50 jaar geleden. De impact van deze verandering dringt door in de voedselketen tot soorten als de stormbandpinguïn. Verschillende factoren kunnen daarbij een rol spelen, maar al het bewijs wijst in de richting van klimaatopwarming als de verantwoordelijke”, zegt Heather J. Lynch, hoofddocent Ecologie en Evolutie aan de Stony Brook University. 

De voorbije week hebben actievoerders van Greenpeace overal ter wereld ijssculpturen van pinguïns op symbolische plekken neergezet. Niet enkel in het federaal parlement in Brussel, maar ook van Seoul tot Londen en van Buenos Aires tot Kaapstad vroegen de smeltende pinguïns aandacht voor het belang van een ambitieus verdrag om de oceanen te beschermen. [1,2]

Als soorten strijden om te overleven, hebben we dringend nood aan mariene reservaten die beschermd worden tegen alle schadelijke menselijke activiteit. Alleen zo kunnen we pinguïns en andere soorten de ruimte geven om zich te herstellen en zich aan te passen aan het snel veranderende klimaat. We roepen alle overheden op om dit jaar een globaal oceanenverdrag te ondertekenen dat 30 procent van de oceanen beschermt”, zegt An Lambrechts, campagneleider Oceanen bij Greenpeace België.

België neemt internationaal het voortouw en pleit voor zo’n ambitieus oceanenverdrag. Tegelijkertijd speelt ons land echter ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van diepzeemijnbouw, een industrie die verwoestende gevolgen kan kunnen hebben voor het leven in de oceanen. “Als België het ernstig meent met de bescherming van de oceanen, moet er ook een moratorium op diepzeemijnbouw komen en moet België zijn steun voor het exploratiecontract van DEME in de Stille Oceaan opzeggen”, besluit An Lambrechts.  [3]

Noten:

[1] Greenpeace en wetenschappers pleiten voor een verdrag dat tegen 2030 een netwerk van mariene reservaten creëert dat minstens een derde van de wereldzeeën bestrijkt. Voor meer informatie zie Waarom is er nood aan een internationaal verdrag om onze oceanen te beschermen? In april vindt bij de VN in New York opnieuw een onderhandelingsronde plaats over dit verdrag. 
[2] Foto’s van de wereldwijde actie met de smeltende ijssculpturen vindt u hier. Foto’s van de expeditie en de pinguïns op Antarctica zijn hier beschikbaar.

 Contact: persdienst Greenpeace: 0496 26 31 91 – [email protected]