De Australische natuurbranden zijn heviger en onvoorspelbaarder dan ooit, en de opwarming van de aarde is de achterliggende oorzaak. Daarom eist Greenpeace actie van de Australische regering, en premier Scott Morrison in het bijzonder: erken de klimaatnoodtoestand en neem duidelijke maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen aan banden te leggen. 

Rampzalige branden blijven mens en natuur teisteren in Australië. Het vuur heeft al 8,4 miljoen hectare in de as gelegd en 25 mensenlevens geëist. Daarnaast kwamen al meer dan een miljard dieren om bij de branden, ook bedreigde diersoorten zijn zwaar getroffen.

Natuur- en bosbranden horen bij Australië. “Maar door de klimaatcrisis begint het Australische bosbrandseizoen vroeger, duurt het langer en zijn de branden intenser en onvoorspelbaarder”, verklaart Joeri Thijs, woordvoerder bij Greenpeace België. “Dat zien we ook elders in de wereld gebeuren: de voorbije zomer vernietigde het vuur miljoenen hectare bos in het Amazonewoud, Siberië en Indonesië.”

Al in 2008 schreef professor Ross Garnaut in een Australisch overheidsrapport dat de gevolgen van klimaatverandering voor het continent al in 2020 merkbaar zouden zijn. Sindsdien is de Australische regering regelmatig gewaarschuwd voor zulke branden. 

De afgelopen twee jaar kampten deelstaten Queensland en New South Wales met langdurige droogtes, waardoor condities zijn ontstaan die deze grote bosbranden mogelijk maken. Hitterecords worden jaar op jaar verbroken, extreem hete zomers komen steeds vaker voor. Volgens de Australische klimaatraad zullen temperaturen van boven de 50 graden ‘normaal’ kunnen worden voor miljoenensteden Melbourne en Sydney.

“De regering van Australië, dat zich vandaag in de frontlinie van de klimaatcrisis bevindt, meent nog altijd dat zij niets hoeven te doen aan hun CO2-uitstoot, die de laatste vier jaar stijgt in plaats van daalt”, stelt Joeri Thijs. “We willen dat Morrison de klimaatcrisis ernstig neemt, de natuur beter beschermt en Australische gezinnen bijstaat.”

Concreet vraagt Greenpeace meer middelen voor de Australische brandweer, en de belofte om af te stappen van steenkool als speerpunt in de strijd tegen de klimaatopwarming.

Wie wil kan via de site van Greenpeace een boodschap sturen naar de Australische premier Scott Morrison: erken de klimaatnoodtoestand als een existentiële bedreiging die onmiddellijke actie vereist. 

Greenpeace persdienst: +32 496 23 61 91 – [email protected]