Onze veeteelt steunt sterk op geïmporteerde soja, vaak met een grote klimaat- en milieu-impact. Boeren die hun veevoeder zelf willen telen, hebben daar niet altijd genoeg grond voor. Om hen te steunen, organiseert Greenpeace dit najaar samen met De Landgenoten en Terre-en-Vue een crowdfunding. 

We willen allemaal duurzaam, lekker en lokaal voedsel. Ook in de toekomst”, verklaart Matteo De Vos, expert ecologische landbouw en veeteelt bij Greenpeace België. “Dat kan alleen met een minder intensieve landbouw, met een bodem die beter bestand is tegen erosie en die meer koolstof kan opslaan. Kortom, met landbouw op maat van de natuur en ons klimaat.

Maar landbouwers die op die manier willen boeren, stoten al snel op de absurd hoge prijs van landbouwgrond in België als gevolg van speculatie en schaalvergroting.[1] Om hen te steunen en het probleem onder de aandacht te brengen, organiseert Greenpeace een crowdfunding voor bioboeren Peter De Cock en Joke De Rocker uit Scheldewindeke, en Joël Lambert uit Orp-le-Grand.

Peter en Joke runnen Klavertroef, een boerderij met 300 geiten. “We willen blijven groeien, voor het welzijn en de gezondheid van onze dieren. Zo zouden we de geiten graag nog extra ruimte geven om te grazen. Verder willen we in de toekomst ook zelf ons veevoeder telen. Met de hoge prijzen van de landbouwgrond staan we voor een grote uitdaging, maar deze crowdfunding brengt onze droom weer een stap dichterbij.

Joël Lambert is een pionier van de biologische landbouw in Waals-Brabant. Zijn gemengd bedrijf Sainte-Barbe is bijna volledig zelfvoorzienend op het vlak van veevoeder, en dat wil hij zo houden. Joël experimenteert bijvoorbeeld met de teelt van lupine, een gewas dat soja kan vervangen. Vandaag is zijn boerderij voor 95% autonoom.

Een gezond landbouwbedrijf heeft dieren voor de productie van mest, die vervolgens op de velden wordt gebruikt. Deze dieren eten ook het afval van groenten en fruit. Voor mij is die kringloop zeer belangrijk”, legt Joël uit.

Na het succes van de vorige crowdfunding voor bioboeren, werkt Greenpeace dit keer opnieuw samen met De Landgenoten en Terre-en-vue, twee organisaties die bioboeren helpen bij het verwerven van landbouwgrond.[2] Het doel is om op een maand tijd minstens 40.000 euro in te zamelen. Dat geld is bedoeld om bij te dragen aan de aankoop van 1 extra hectare grond voor Klavertroef, en 4 hectare voor Sainte-Barbe.

Contact:

Persdienst Greenpeace België:  +32 496 26 31 91

Adje Van Oekelen van De Landgenoten: +32 485 07 44 31

David Dupuis van Terre-en-vue: +32 491 39 85 86

Noten

[1] In het eerste semester 2019 bedroeg de gemiddelde prijs van landbouwgrond in ons land 44.696 euro per hectare, maar de prijzen variëren enorm per provincie. Bron: Federatie van het Notariaat (Fednot). Volgens Joël Lambert gaat de prijs van landbouwgrond in Waals-Brabant tot 65.000 en zelfs 70.000 euro. De vraagprijs voor een hectare grond die grenst aan Klavertroef, bedraagt 100.000 euro. Gezien de stijging van grondprijzen, is grond een speculatief goed geworden waardoor de prijs niet langer in verhouding staat tot wat een boer erop kan verdienen.
[2] In 2016 deed Greenpeace een crowdfunding met Brecht Goussey van Enterra (intussen BoerEnCompagnie) in Heverlee, en de familie Jacquemart van Ferme de la Sarthe nabij Namen. Toen werd 42.110 euro ingezameld.

Wat doen De Landgenoten en Terre-en-vue?

De Landgenoten en Terre-en-vue zoeken samen met kandidaatboeren naar mensen, organisaties en bedrijven die via aandelen of giften mee willen investeren in hun grond. Als ze voldoende geld kunnen inzamelen om het perceel aan te kopen, mag de kandidaatboer het gedurende zijn hele loopbaan bewerken. Daarna wordt de grond weer aan een andere bioboer verhuurd. Dat heeft enkele duidelijke voordelen. Op alle gronden in eigendom van De Landgenoten en Terre-en-vue wordt aan biolandbouw gedaan, met aandacht voor de biodiversiteit. Het is dus een manier om de bodem op lange termijn te beschermen. De boer en zijn klanten uit de buurt staan in voor een lokale voedselproductie. Minder speculatie op landbouwgrond tot slot, betekent ook minder speculatie op voedsel.

Wat doet Greenpeace?

Greenpeace voert campagne voor ecologische landbouw en veeteelt. De manier waarop we vandaag ons voedsel produceren, heeft een enorme impact op het klimaat, het milieu en de biodiversiteit. Gelukkig zijn er al heel wat boeren die telen mét de natuur. Zij verdienen onze steun, ook in het kader van het (Europese) landbouwbeleid.