Vanochtend gingen activisten van Greenpeace België in Brussel langs bij politieke partijen (CD&V, Open VLD, MR en de Europese Volkspartij), de Europese landbouwlobby Copa-Cogeca, retailorganisaties (Comeos en EuroCommerce) en de lobby van de voedingsindustrie (Fevia en FoodDrinkEurope). Samen schragen zij het systeem dat boer·inn·en massaal onderdrukt.  

Uit solidariteit met de vele boer·inn·en die terecht vrezen voor hun toekomst, hingen de Greenpeace-actievoerders bij de hoofdzetels van deze organisaties posters met de boodschap: “Wie maakt winst op de kap van de boer·inn·en? Sst… Daar zwijgen we over.

Foto’s van de actie zijn hier te vinden. ©Eric de Mildt – Greenpeace

De grote voedingsbedrijven maken vandaag monsterwinsten, maar dat gebeurt ten koste van heel wat boer·inn·en, consumenten én van de natuur. Die ongemakkelijke waarheid blijft onderbelicht in het huidige debat rond de Europese boerenprotesten. 

De agro- en voedingsindustrie, de supermarktketens maar ook vorige en huidige regeringen zijn verantwoordelijk voor de shit waar veel boer·inn·en vandaag in zitten”, verklaart Albane Aubry als hoofd van de landbouwcampagne bij Greenpeace België. “Ze belichamen én promoten een pervers systeem dat voortdurende intensivering aanmoedigt door middel van subsidies, en leidt tot flinterdunne marges waardoor boeren slechts kunnen overleven als ze voortdurend groeien.”

Het economische model achter ons voedselsysteem is tot op de draad versleten. Greenpeace pleit voor een grondige hervorming. “Het debat over de boerenprotesten wordt vandaag gekaapt door politici en belangengroepen die net aan de basis van de problemen liggen”, zegt Albane Aubry. “Het zijn politieke partijen zoals CD&V, MR en Open VLD die verantwoordelijk zijn voor de internationale vrijhandelsverdragen, het problematische subsidiesysteem en de absurd lage inkomens waarvoor veel landbouwers zich te pletter moeten werken. In het huidige systeem is er geen duurzame toekomst voor onze boer·inn·en weggelegd.

Internationale vrijhandelsovereenkomsten zoals die tussen de EU en Mercosur veroorzaken oneerlijke concurrentie voor Europese boer·inn·en. De Waalse landbouwvakbond Fugea en de internationale boerenorganisatie Via Campesina roepen op – samen met tal van partners, waaronder Greenpeace – om maandag in de Europese wijk te betogen tegen vrijhandel. Op dat moment zullen de Europese landbouwministers binnen de EU-Raad vergaderen over structurele oplossingen voor de landbouwcrisis en het boerenprotest.

Greenpeace ijvert voor een voedselproductie die goed is voor boer·inn·en, consumenten en de natuur. Milieumaatregelen terugdraaien, zoals vandaag gebeurt, maakt de problemen alleen maar erger en creëert meer onzekerheid op termijn. Landbouwers zijn zelf de eerste slachtoffers van de klimaat- en biodiversiteitscrisis.

Biologische landbouw, agro-ecologie, korte distributiekanalen en eerlijke handel tonen dat een voedselsysteem met respect voor mensen, het milieu en de gezondheid van zowel eters als boer·inn·en mogelijk is. Boer·inn·en moeten worden aangemoedigd en beloond voor het produceren van voedsel in harmonie met de natuur, voor toekomstige generaties”, besluit Albane Aubry.