Na twee jaar campagne voeren door milieu- en mensenrechtenorganisaties heeft de 20km door Brussel haar partnerschap met TotalEnergies beëindigd. Greenpeace, Totalement Down, Grands-Parents pour le Climat en Amnesty International feliciteren de organisatoren van de 20km en zijn blij dat de olie- en gasmultinational dit monument van de Belgische sport niet langer kan gebruiken om zijn imago op te krikken. 

TotalEnergies was sinds 2004 een van de hoofdsponsors van de 20 km van Brussel. Elk jaar profiteerde de Franse multinational van het positieve imago van deze populaire wedstrijd, die tienduizenden lopers samenbrengt in de Belgische hoofdstad. Greenpeace, Totalement Down, Grands-Parents pour le Climat en Amnesty International voerden al enkele jaren campagne tegen dit sponsorschap, met protestacties, petities en lobbywerk. 

Door zich met positieve evenementen te associëren, wil TotalEnergies ons zijn olie- en gasactiviteiten doen vergeten, die de biodiversiteit vernietigen en massaal bijdragen aan de klimaatcrisis“, zegt Joeri Thijs, woordvoerder van Greenpeace België. “Wij zijn enorm blij dat aan deze greenwashing een einde komt.

“Dit is uitstekend nieuws voor de duizenden mensen die aan de 20 km deelnemen“, zegt een opgetogen Adélaïde Charlier voor Totalement Down. “Voor het eerst in 20 jaar zal dit sportieve feest niet langer vervuild worden door greenwashing.

TotalEnergies is ramp voor klimaat en mensenrechten

In 2023 zal de overgrote meerderheid van de door TotalEnergies geproduceerde energie nog steeds afkomstig zijn van fossiele brandstoffen. De multinational blijft massaal investeren in nieuwe gas- en olieprojecten, tegen de wetenschappelijke consensus in.

De activiteiten van TotalEnergies worden ook in verband gebracht met talrijke mensenrechtenschendingen. Dit is met name het geval in Oeganda en Tanzania, waar het EACOP-project meer dan 100.000 mensen van hun woonplaats dreigt te verdrijven en waterbronnen dreigt te vervuilen waarvan meer dan 40 miljoen mensen afhankelijk zijn voor hun drinkwater en voedselproductie.

We hopen dat andere sportevenementen en culturele instellingen het voorbeeld van de 20 km zullen volgen“, besluit Carine Thibaut, directeur van de Franstalige afdeling van Amnesty International België. “De prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd blijft bijvoorbeeld een podium geven aan TotalEnergies. Een multinational die van plan is om de productie van fossiele brandstoffen op te voeren, waardoor de klimaatcrisis zal verergeren en mensenrechten wereldwijd verder bedreigd worden.”