COP28 moet voor eens en voor altijd een einde maken aan fossiele brandstoffen. Alleen dan kan deze klimaattop voor Greenpeace een succes zijn. Zo moet de top afsluiten met afspraken over het verbieden van alle nieuwe infrastructuur en subsidies voor fossiele brandstoffen. Fossiele vervuilers moeten ook worden gedwongen om bij te dragen aan het nieuwe ‘klimaatverlies- en schadefonds’.

COP28 begint volgende week in Dubai, na een ongezien jaar van extreem weer als gevolg van de klimaatontregeling. Op deze VN klimaattop zal de eerste Global Stocktake worden opgemaakt van de inspanningen die landen hebben geleverd sinds de afspraken van Parijs in 2015. Om de temperatuurstijging wereldwijd te beperken tot 1,5°C, is het essentieel dat landen ambitieuzere klimaatplannen presenteren. Een recente studie heeft aangetoond dat de huidige plannen ons recht naar een dramatische temperatuurstijging van 2,9°C ten opzichte van het pre-industriële niveau brengen.

De drie eisen van Greenpeace voor COP28

  • Exit fossiele brandstoffen. De regeringen moeten overeenkomen om snel een einde te maken aan de afhankelijkheid van gas, olie en kool, en om een eerlijke overgang naar hernieuwbare energie te versnellen.
  • Een geloofwaardig financieringspakket. Rijke historische vervuilers en de fossiele industrie moeten betalen voor de vernietiging en de schade die ze veroorzaken. Met dit pakket moet onder meer het nieuwe fonds voor klimaatverlies en -schade (Loss & Damage) gelanceerd worden. Daarnaast moeten rijke landen hun beloftes nakomen en hun engagement vergroten voor de financiering van klimaatmitigatie en -adaptatie. 
  • Een hoger ambitieniveau. Deze COP, die de balans zal opmaken van de inspanningen die zijn geleverd sinds het klimaatakkoord van Parijs, zal veel ambitieuzere benchmarks moeten vaststellen voor nationale plannen of NDC’s (Nationally Determined Contribution). Deze plannen moeten het mogelijk maken om de wereldwijde uitstoot tegen 2030 met minstens 43% te verminderen (in lijn met wat het IPCC nodig acht om de temperatuurstijging te beperken tot 1,5°C), hernieuwbare energiebronnen te verdrievoudigen en energie-efficiëntie te verdubbelen.

Meer details over deze eisen vindt u in onze mediabriefing.

België moet verantwoordelijkheid opnemen

Vorig jaar maakte België alweer een slechte beurt op de klimaattop, met Vlaanderen dat volledig dwars lag, zowel wat betreft de ambities om de uitstoot te verminderen als het engagement voor klimaatsolidariteit”, zegt Mathieu Soete van Greenpeace België. “Deze blokkade duurt voort tot op de dag van vandaag. Minder dan een week voor de COP en na twee gemiste deadlines kunnen onze regeringen het nog steeds niet eens worden over een vermindering van onze uitstoot met 47%, een doelstelling die nu al onvoldoende is om onder de limiet van 1,5°C te blijven. Dit is gewoon onaanvaardbaar.

België onderhandelt niet als apart land op de COP, aangezien we deel uitmaken van de Europese Unie. Toch hebben we een belangrijke rol te spelen. 

Als historische uitstoter moet België eindelijk zijn verantwoordelijkheid opnemen. We verwachten dat ons land alle initiatieven steunt die gericht zijn op het uitstappen uit fossiele brandstoffen en het realiseren van robuuste financieringspakketten”, besluit Mathieu Soete. 

Contact

Greenpeace België persdienst: 0496 26 31 91 – [email protected]

De gedetailleerde briefing over de eisen van Greenpeace voor COP28 vindt u hier.