Vanochtend verschenen opnieuw 14 activisten voor de rechtbank in Brugge. Ze worden vervolgd voor hun deelname aan een geweldloze actie van Greenpeace België in de Fluxys gasterminal in Zeebrugge op 29 april. Meer dan 150 burgers en leden van onder andere Greenpeace, Vredesactie, Grootouders voor het Klimaat, ABVV en Extinction Rebellion verzamelden zich om 9 uur voor de rechtbank om te protesteren tegen dit proces dat actievoerders criminaliseert.

Vanochtend vonden de pleidooien in deze zaak plaats. De advocaten van de activisten hebben gepleit voor vrijspraak. De uitspraak wordt verwacht op 15 november. 

“De echte misdadigers zijn niet deze geweldloze activisten, maar wel de bedrijven die volhardend de wetenschappelijke consensus over de oorzaak van de klimaatcrisis negeren en blijven investeren in fossiele brandstoffen”, zegt Valerie Del Re, directeur van Greenpeace België. “De bosbranden, overstromingen en hittegolven van afgelopen zomer zijn slechts enkele voorbeelden van de wereldwijde verwoestende gevolgen van de klimaatcrisis. Geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid is een legitieme vorm van verzet tegen een crisis die de hele mensheid bedreigt.”

Foto Greenpeace: De manifestatie voor de rechtbank vanochtend. 

Actie tegen nieuwe fossiele projecten van Fluxys

Greenpeace België wilde met haar actie de recente stijging in de handel van vloeibaar aardgas tussen de VS en Europa aan de kaak stellen. Een rapport van Greenpeace toont aan hoe de Europese gaslobby van de oorlog in Oekraïne profiteerde om langetermijncontracten en nieuwe infrastructuur voor de levering van Amerikaans schaliegas aan Europese bedrijven door te duwen. [1] 

Lees hier meer over de actie. 

Protest tegen wet Van Quickenborne

Morgen (5 oktober), zal Greenpeace ook deelnemen aan een protestactie aan het kabinet van minister van Justitie Van Quickenborne in Brussel. Samen met vakbonden en middenveldorganisaties eist Greenpeace de intrekking van het wetsvoorstel voor de hervorming van Justitie. Dit wetsontwerp bevat een gerechtelijk betogingsverbod, dat erg breed gedefinieerd is. De organisaties vrezen dat hiermee iedereen die actie voert, geviseerd kan worden.