In 2022 maakten 600.000 mensen gebruik van voedselhulp in België. Greenpeace lanceert maandag een oproep voor donaties.  Hiermee kan de voedselbank Brussel-Brabant zich bevoorraden via het Gasap-netwerk. Op die manier krijgen mensen die gebruik maken van deze voedselbank toegang tot verse producten van lokale, agro-ecologische boerderijen.

De campagne loopt van 11 tot 24 september. Met het geld dat Greenpeace België inzamelt, kan de voedselbank in Brussel-Brabant zich bevoorraden bij producenten van het Gasap-netwerk (Groupes d’Achats Solidaires de l’Agriculture Paysanne). 

“Dit netwerk werkt uitsluitend met lokale boerderijen die agro-ecologische principes toepassen en die aan korte keten landbouw doen” legt Francesca Baldin, SPG-projectmanager bij het Réseau des Gasap, uit. “De prijs van onze fruit- en groentemanden garandeert een eerlijk loon voor producenten op de lange termijn.”

Kunnen eten, is voor veel mensen een strijd geworden. De voedselonzekerheid is geëxplodeerd. In 2022 maakten 600.000 mensen, waaronder 90.000 in Brussel, gebruik van voedselhulp. Hieronder valt de distributie van voedselpakketten, sociale restaurants, sociale kruidenierswaren, solidariteitskoelkasten, enz.

Aan de andere kant van de keten hebben de bio- en de korte keten-sector ook zwaar geleden onder de recente crisissen en inflatie. In 2022 zal de gemiddelde Belg slechts 84 euro hebben uitgegeven aan biologische producten. 

“In een context waarin de agrovoedingsindustrie het voortouw neemt en druk uitoefent om maximale winsten te behouden, is het voor producenten die het milieu, de biodiversiteit en de gezondheid van de consument respecteren heel moeilijk om weerstand te bieden,” zegt Albane Aubry, campagnevoerder landbouw en voedsel bij Greenpeace België. “Toch is dit soort landbouw van fundamenteel belang voor een veerkrachtige samenleving in het licht van de klimaatcrisis en de ineenstorting van de biodiversiteit. Ons initiatief laat zien hoe dringend het is om hen te steunen.”
Met deze oproep tot donaties wil Greenpeace benadrukken dat de strijd tegen voedselonzekerheid en de verdere ontwikkeling van duurzame landbouw, dringend moeten worden aangepakt als onderdeel van een complete shift in ons voedselsysteem. “Met deze campagne willen we in de eerste plaats mensen in precaire situaties, boerinnen en boeren steunen. Maar we willen ook een sterk signaal geven dat onze politici van de toegang tot duurzaam voedsel van hoge kwaliteit voor iedereen, een prioriteit moeten maken,” besluit Albane Aubry.