Greenpeace, Bond Beter Leefmilieu, Vredesactie en Tegengas|Dégaze reageren tevreden op het nieuws dat de Belgische gasnetbeheerder Fluxys uit het project stapt voor een nieuwe gasterminal in het Duitse Stade. [1] “We moeten net werk maken van de uitstap uit fossiel gas. Vandaag nog investeren in onnodige extra capaciteit is morele en economische waanzin en dus onaanvaardbaar.”

De Stade lng-terminal zou voornamelijk Amerikaans schaliegas ontvangen. Een recent onderzoeksrapport van Greenpeace toonde niet alleen aan dat er de komende jaren overcapaciteit voor lng dreigt in de VS (uitvoer) en Europa (invoer), maar ook dat Fluxys hier een stevige rol in speelt. [2] Nergens in Europa is het risico op overcapaciteit zo groot als in Duitsland, een probleem dat erkend wordt door de Duitse overheid. [3] Het voorbije jaar werden plannen aangekondigd om de importcapaciteit met 74 miljard kubieke meter (bcm) te verhogen, terwijl hiervan enkel een fractie nodig is, en dan nog slechts tijdelijk. [4]

“De secretaris-generaal van de VN noemt investeren in nieuwe fossiele capaciteit, morele en economische waanzin”, zegt Angelos Koutsis, beleidsmedewerker energie bij Bond Beter Leefmilieu. [5] “Een tijdelijke nood los je niet op met een nieuwe terminal op land die zorgt voor een fossiele lock-in van nog eens 30 jaar, en bovendien te laat komt om een antwoord te bieden op de huidige energiecrisis.”

“Uitstap uit fossiel gas is in het algemeen belang”

“Meer dan driekwart van de aandelen van Fluxys is in handen van Belgische steden en gemeenten. Dit maakt van Fluxys in feite een publieke onderneming, die dan ook het publiek belang moet nastreven”, zegt Mathieu Soete, energie-expert bij Greenpeace België. “Dat publiek belang is een uitstap uit fossiel gas, voor het klimaat, mensenrechten en onze facturen. En dus niet nog meer geld pompen in riskante projecten die ons blijven vastkluisteren aan gas.”

De organisaties hopen dan ook dat de beslissing van Fluxys om uit de geplande lng-terminal in Stade te stappen dit besef reflecteert. “Fluxys moet nu deze lijn doortrekken naar andere gasprojecten waar het alleen of in consortia aan werkt, zoals de Alexandroupolis lng-terminal in Griekenland, en niet langer investeren in fossiele infrastructuur”, besluit Mathieu Soete. [6] “Ook de gemeentelijke aandeelhouders moeten hierin hun verantwoordelijkheid nemen, en het bedrijf aan het algemeen belang herinneren en dure risico’s op fossiele stranded assets vermijden.”

Noten:

[1] https://www.lngindustry.com/liquid-natural-gas/02062023/enags-becomes-industrial-partner-and-co-shareholder-of-hanseatic-energy-hub/

[2] Greenpeace International, Who Profits From War

[3] Een intern document van het Duits ministerie voor economie en klimaat plaatste o.m. vraagtekens bij de realiseerbaarheid van de lng-terminal in Stade.

[4] Global Energy Monitor, Europe Gas Tracker Report 2023; DIW Berlin, Energy Supply Security in Germany Can Be Guaranteed even without Natural Gas from Russia

[5] Speech van VN-baas Antonió Guterres bij de voorstelling van het laatste IPCC-rapport: https://youtu.be/A78Q_o9r2Ck

[6] 31% van de nieuwe projecten voor transmissie- en compressorstations in het 2022 TYNDP van ENTSOG zijn ingediend door (samenwerkingen met) Fluxys (p.20). In 2023 gaf Fluxys ook al meer dan 800 miljoen euro uit voor de aanschaf van aandelen in pijpleidingen en netwerken voor fossiel gas, met name het netwerk van Open Grid Europe (750 miljoen euro), de Trans-Adriatische Pijplijn (42 miljoen euro) en de BBL-pijplijn (18,75 miljoen euro).