Greenpeace, Sauvons la friche, Natagora en lokale actiegroepen hebben vanochtend een stukje Josaphatsite naar de locatie gebracht waar normaal gezien de Brusselse ministerraad had moeten plaatsvinden. Met foto’s van de fauna en flora zetten de actievoerders de rijke biodiversiteit van de site in de verf. Ze eisen dat de ministers snel tot een overeenkomst komen om deze waardevolle natuur te beschermen. De ministerraad werd in extremis geannuleerd vanwege de spanningen rond dit dossier. 

De Josaphatsite is een van de meest biologisch waardevolle sites in de regio Brussel – een thuis voor zo’n 1.200 soorten, waaronder meer dan honderd soorten vogels, evenals wilde bijen en zeldzame libellen. Daarnaast vormt de 25 hectare open ruimte ook een belangrijke natuurlijke buffer tegen overstromingen en extreme hitte, een noodzaak in het licht van de steeds frequentere extreme weersomstandigheden. De site zou verloren gaan voor de bouw van zo’n 1.200 woningen, een school, een sporthal en de bijhorende weginfrastructuur.

Alle groene ruimte wordt letterlijk en figuurlijk vogelvrij verklaard door op de Josaphatsite te bouwen. Als de Brusselse regering hier de natuur niet waardevol genoeg vindt om ze te beschermen en alternatieve bouwsites te zoeken, waar dan wel?” aldus Eric De Plaen van Sauvons la friche Josaphat. Zelf stelt het collectief een alternatief Plan B voor de site voor, waar natuur en huisvesting wel samengaan. 

Het dossier rond de Josaphatsite bracht de Brusselse regering de voorbije weken onder hoogspanning. Terwijl een deel van de regering de goedkeuring van het RPA wil afwachten, en dus de normale democratische procedure volgen, wil een ander deel via publieke instanties toch al een bouwpromotor toewijzen om op het meest biologisch waardevolle deel van de site te bouwen.

Door administratieve instanties te laten beslissen, worden zowel de democratie als de natuur buitenspel gezet, en dat te midden van de biodiversiteits- en klimaatcrisis. Dit is onaanvaardbaar”, aldus Ruth-Marie Henckes, expert biodiversiteit bij Greenpeace België. “Wij dagen hier vandaag op voor de natuur, het is heel teleurstellend dat de ministers dat niet doen.” 

Lokale collectieven staan al jaren op de barricade tegen natuurvernietiging in Brussel, met veel steun van omwonenden. Zo verzamelde een petitie voor de bescherming van de site meer dan 20.000 handtekeningen, dienden 2.000 mensen bezwaar in tegen het RPA. Een betoging bracht meer dan 1.000 mensen op de been.

De organisaties vragen de regering om een rondetafelgesprek te organiseren met alle betrokken partijen om zo snel mogelijk een oplossing te vinden en een einde te maken aan de politieke impasse rond het dossier.[1]

Noot: 

[1] In het artikel ‘Friche Josaphat : simulacre d’une participation citoyenne’ legt Natagora Bruxelles uit waarom het volgen van de democratische procedure van het RPA en een rondetafelgesprek met alle betrokken partijen noodzakelijk is.