NGO’s, klimaatjongeren, activisten, (bekende) burgers en burgerbewegingen bezetten vanaf zondagavond 18u de Wetstraat om een klimaatwet te eisen. Occupy for Climate is een ongeziene actie: onder meer de Klimaatcoalitie (die 70 organisaties zoals vertegenwoordigt), Act For Climate Justice, Youth for Climate en Extinction Rebellion nemen deel. De bezetting vindt plaats op een cruciaal moment. Ondanks maandenlange massale klimaatprotesten van jong en oud, staan onze politici op het punt om de klimaatwet te begraven.

Occupy For Climate is zondagavond om 18u gestart en gaat door tot dinsdag wanneer gestemd wordt over de wijziging van Grondwetsartikel 7bis, dat momenteel open staat ter herziening. Aan dit artikel moet een paragraaf toegevoegd worden om een bijzondere klimaatwet mogelijk te maken, die doelstellingen en samenwerking tussen de verschillende beleidsniveaus verankert. Afgelopen weken werd echter duidelijk dat MR, Open Vld, CD&V en N-VA zich kanten tegen deze grondwetswijziging.

Youth for Climate vervoegt dit protest om nòg eens duidelijk te maken dat we het menen met onze slagzin: ‘respect existence or expect resistance”, zegt Anuna De Wever. “De jongeren verwachten gehoord te worden, verwachten minstens een eerste stap die duidelijk maakt aan ons dat de politici zich bewust zijn van de dringendheid om het klimaatprobleem aan te pakken en ons een leefbare toekomst te geven. Wij willen niet het gelag betalen voor onherstelbare steken die de huidige politici laten vallen.

Wij bezetten de Wetstraat, omdat onze politici de klimaatwet blokkeren”, zegt Dave Van Meel van Klimaatcoalitie. “Ze weigeren nog steeds te luisteren naar de honderdduizenden burgers die al maanden op straat komen. Na jaren stilstand op vlak van klimaatbeleid door gebrek aan ambitie en samenwerking, is dit een niet te missen momentum. Wanneer het parlement ontbindt begin april, kan artikel 7bis niet meer herzien worden tot ten minste 2024. Zoveel tijd hebben we niet. Extreem weer en andere gevolgen van de klimaatverandering treffen nu al de meest kwetsbaren in de wereld. We hebben nu een eerste noodzakelijke stap nodig naar een klimaatbeleid dat België weer op weg zet om de beloftes van het klimaatakkoord van Parijs na te komen.” 

Voor Occupy For climate bundelt de hele klimaatbeweging de krachten. “Dit is een vreedzaam en open burgerprotest. Iedereen is welkom, jong en oud, en burgers van alle strekkingen die het klimaat een warm hart toedragen. We hopen dat zoveel mogelijk mensen ons komen vervoegen om de druk op de politici voor een sociaal rechtvaardige klimaatwet op te voeren. Ook heel wat wetenschappers en bekende persoonlijkheden doen mee en zullen deze actie van burgerlijke ongehoorzaamheid de komende uren en dagen actief ondersteunen”, zegt Camille van Act For Climate Justice, “We’re done asking nicely!”

Occupy For Climate kan gevolgd worden via de sociale mediakanalen van Greenpeace, YouthForClimate, Klimaatcoalitie of via het event van Act For Climate Justice en de hashtag #occupyforclimate