Het Egyptische voorzitterschap van de VN klimaattop COP27 heeft een document openbaar gemaakt dat een eerste erg summiere inzage geeft in het slotakkoord. Het bevat een lijst van punten die mogelijk in de eindtekst zouden staan. 

“We zijn geschokt over dit akkoord. Het is een geraamte zonder ruggengraat,” reageert Yeb Saño, hoofd van de Greenpeace-delegatie voor COP27. ”Het lijkt wel alsof fossiele brandstoffen helemaal vergeten zijn in deze lijst. Nochtans had India op de onderhandelingstafel gelegd om alle fossiele brandstoffen stapsgewijs af te bouwen. Ook de EU heeft op deze klimaattop gevraagd om een uitstap uit fossiele brandstoffen. Maar niets is hiervan in dit document beland om een onbekende reden.

De Belgische ministers maken deze week hun opwachting in Sharm-El-Sheik. “We verwachten van onze ministers dat zij in de onderhandelingen druk zetten om de uitstap uit alle fossiele brandstoffen in het slotakkoord te krijgen, met eerlijke overgangsplannen voor de werknemers uit de sector,” stelt Carine Thibaut van Greenpeace België. “Het slotakkoord van Sharm-El-Sheik moet het duidelijk maken dat het beperken van de opwarming van de aarde tot 1,5°C de enige juiste interpretatie is van het Klimaatakkoord van Parijs. Daarvoor moet de wereldwijde uitfaseringsdata voor steenkool, olie en gas erkend worden, volgens het scenario van 1,5°.

Ook de concrete uitwerking en de details over de invulling van klimaatschade en verlies ontbreken in dit voorstel van slotakkoord. Deze onderhandelingen verlopen bijzonder moeizaam. De eis die Greenpeace stelt is heel duidelijk: “De landen van het Globale Zuiden mogen niet toegeven. Hun eis voor een financieringsmechanisme voor verlies en schade moet in het slotakkoord worden opgenomen. Dit mechanisme moet ervoor zorgen dat de landen die lijden onder de gevolgen van de klimaatcrisis financieel gesteund worden. De rijke landen moeten gehoor geven aan deze eis en ervoor zorgen dat de fossiele vervuilers betalen voor de schade die zij veroorzaken”, besluit Carine Thibaut.