Brussel, 15 maart 2022 – Actievoerders van Greenpeace België hebben een protest gehouden aan het Brussels hoofdkantoor van TotalEnergies om aan te klagen dat het bedrijf als enige fossiele gigant weigert zijn activiteiten in Rusland stop te zetten. Eerder vandaag hebben Greenpeace Frankrijk en Les Amis de la Terre France TotalEnergies in gebreke gesteld.

Greenpeace roept Europese bedrijven en regeringsleiders op om een einde te maken aan de invoer van fossiele brandstoffen uit Rusland, en om de betrokkenheid bij fossiele olie- en gasprojecten in Rusland stop te zetten. Tegelijk pleit de organisatie voor maatregelen om de uitfasering van fossiele brandstoffen te versnellen. 

Door middel van de ingebrekestelling eisen Greenpeace Frankrijk en Les Amis de la Terre France dat TotalEnergies Rusland verlaat en niet langer bijdraagt aan mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden in Oekraïne. Samen roepen zij het bedrijf op zo spoedig mogelijk een einde te maken aan alle zakelijke en commerciële betrekkingen in de olie- en gassector in Rusland [1]. 

Poetin spijst zijn oorlogskas met roebels uit de fossiele brandstoffen olie en gas. Die geldkraan moet dicht en wel zo snel mogelijk”, zegt Joeri Thijs, klimaatexpert bij Greenpeace België. “Ondanks mooie praatjes bewijst TotalEnergies hier opnieuw dat het een bedrijf van het verleden is, enkel uit op winst door te investeren in fossiele brandstoffen, en dus in oorlog. Dat is onaanvaardbaar.”

TotalEnergies staat sinds het begin van de oorlog in Oekraïne in de schijnwerpers omdat het weigert zich uit Rusland terug te trekken, in tegenstelling tot andere oliegiganten zoals Shell, BP, Exxon, Equinor en ENI. 

“Fossiele brandstoffen wakkeren de klimaatcrisis aan en voeden vaak conflicten, zoals ook nu de oorlog in Oekraïne. Dat bedrijven als TotalEnergies daar zonder scrupules in blijven meedraaien, staat in schril contrast met hun groen opgekuiste imago. Dat willen we met dit protest extra in de verf zetten”, voegt Thijs toe.

De formele ingebrekestelling gaat ook in op de herhaalde betrokkenheid van TotalEnergies bij gewapende conflicten zoals in Jemen, Mozambique en Myanmar. De ngo’s vragen zich af of de interne procedures van het bedrijf toereikend zijn om te voorkomen dat deze conflicten worden aangewakkerd door zijn activiteiten, investeringen en partnerschappen.

Contact:

Persdienst Greenpeace België, 0496/26.31.91, [email protected]

Noten: 

[1] TotalEnergies heeft een belang van 19,4% in Novatek (Ruslands grootste gasproducent), evenals belangen in projecten van Novatek gerelateerd aan vloeibaar aardgas zoals Yamal LNG, Arctic LNG 2 en Arctic Transhipment. Het bedrijf heeft ook een aandelen- en productieovereenkomst met Zarubezhneft (Russisch staatsbedrijf gespecialiseerd in exploratie, ontwikkeling en exploitatie van olie- en gasvelden buiten Russisch grondgebied), Equinor (dat Rusland momenteel verlaat) en Nenets Oil Company voor het Kharyaga-veld. Het heeft ook aandelen in het Termokarstovoye-gasveld samen met Novatek.