De Europese Commissie heeft vandaag een omstreden plan om fossiel gas en kernenergie als duurzaam te bestempelen in het kader van de taxonomieverordening officieel voorgesteld. Volgens Greenpeace is dit pure greenwashing van schadelijke energiebronnen, die de Europese klimaatdoelen in gevaar brengt. 

Dit plan zou de energietransitie in Europa aanzienlijk vertragen, aangezien mogelijk honderden miljarden euro’s aan particuliere investeringen weg zouden vloeien uit hernieuwbare energie, richting fossiel gas of kernenergie. Tegelijk zouden banken, fondsen en bedrijven die in gas en nucleair investeren zich onterecht ‘groen’ kunnen voordoen. Echter, fossiel gas verergert de klimaatcrisis, terwijl kernreactoren niet alleen gevaarlijk en onbeheersbaar radioactief afval produceren maar de bouw van nieuwe reactoren ook te lang zou duren om bij te dragen aan de EU-klimaatdoelen voor 2030.

“Dit voorstel druist in tegen wat wetenschappers al jaren zeggen. De EU doet zich op het wereldtoneel graag voor als leider op het gebied van klimaat en milieu, maar dit ondermijnt al die mooie verklaringen”, zegt Mathieu Soete, expert Energie bij Greenpeace België. “De opname van fossiel gas en kernenergie in de Europese taxonomie is een cadeau aan twee wanhopige industrieën met machtige politieke vrienden. Het is niets minder dan diefstal op klaarlichte dag, waarbij ons klimaat en milieu de grote slachtoffers zijn.”

Volgende stappen

Naar verluidt plannen verschillende regeringen en organisaties juridische stappen om de opname van gas en kernenergie in de taxonomie aan te vechten. Volgens milieuadvocaten van ngo ClientEarth is de opname van fossiel gas in de taxonomie onverenigbaar met verschillende EU-wetten, waaronder de EU-klimaatwet van 2021

Ook het Platform voor Duurzame Financiën, een orgaan van meer dan 50 deskundigen uit het bedrijfsleven, de academische wereld en het maatschappelijk middenveld dat de Europese Commissie adviseert over haar groene agenda, liet zich in haar officiële feedback al zeer kritisch uit over de de bepalingen over kernenergie. De Institutional Investors Group on Climate Change, waarvan de leden meer dan 50 biljoen euro aan beheerd vermogen vertegenwoordigen, menen dat de voorstellen van de Commissie inzake gas “kapitaal zouden kanaliseren naar activiteiten die niet verenigbaar zijn met de verbintenis van de EU om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn“.

Greenpeace roept ook de Belgische leden van het Europees Parlement op om dit voorstel te verwerpen. Hiervoor is een meerderheid van het Parlement, oftewel 353 Europarlementariërs, nodig. 

Daarnaast vraagt Greenpeace alle financiële instellingen in de EU om investeringen in kernenergie en gas niet te categoriseren als ecologisch duurzaam, en om transparant en wetenschappelijk onderbouwd te zijn over hun investeringsbeslissingen op het gebied van energie en klimaat.