“Grote energieleveranciers houden koppig vast aan hun fossiele business as usual”

‘Groene’ elektriciteitscontracten zijn erg populair in België. Eén op de twee gezinnen heeft zo’n contract. De realiteit is helaas niet zo groen, zo blijkt uit analyse door Greenpeace. Slechts 7 van de 18 Belgische energieleveranciers, samen goed voor amper 1% van de contracten, leveren daadwerkelijk 100% hernieuwbare stroom. De rest levert een mix van hernieuwbare, nucleaire en fossiele energie. Opvallend is dat deze leveranciers vaak nog geen plannen hebben om hun bedrijf klimaatproof te maken. 

Greenpeace analyseerde de productiecijfers, de energiemix, het aankoop- en investeringsbeleid van alle 18 Belgische stroomleveranciers voor het nieuwe klassement op mijngroenestroom.be.[1] De hernieuwbare energiecoöperaties blijven standvastig het klassement aanvoeren. 

“Klant worden van een van de energiecoöperaties blijft de beste keuze als je zeker wil zijn van 100% echt groene stroom”, zegt Tobias Pans, expert Energie bij Greenpeace België. “Zij dragen ook extra bij aan de overstap naar hernieuwbare energie, door in te zetten op warmtenetten, hun klanten aan te zetten tot energiebesparing en door bijvoorbeeld warmtepompen en zonnepanelen te installeren bij lokale verenigingen.”

Meeste leveranciers hebben geen klimaatplan

Op dit ogenblik hebben slechts zeven leveranciers een strategie die hen in lijn brengt met het klimaatakkoord van Parijs. Dit betekent dat zij een plan hebben om fossiele brandstoffen los te laten en voldoende investeren in hernieuwbare energie om de opwarming van de aarde te kunnen beperken tot de cruciale drempel van 1,5°C.

“Hoewel de klimaattop COP26 eerder deze maand een duidelijk signaal gaf dat we fossiele brandstoffen moeten uitfaseren, houden de grote energieleveranciers koppig vast aan hun fossiele business as usual”, zegt Tobias Pans. “Bijvoorbeeld, amper een kwart van de investeringen die TotalEnergies doet in energiebronnen gaat echt naar hernieuwbaar. Zelfs al staat er ‘hernieuwbaar’ of ‘klimaatneutraal gas’ op de website of het contract, achter de mooie naam schuilt nog altijd klimaatschadelijk fossiel gas dat de overgang naar 100% hernieuwbaar in de weg staat.”

Meer hernieuwbare energie zorgt voor stabielere energieprijzen

Ook de consument heeft hierbij te winnen. De ongezien hoge energieprijzen tijdens de laatste maanden maken immers eens te meer duidelijk dat die de dupe is van een energiesysteem dat zowel voor elektriciteitsopwekking als verwarming sterk verslaafd is aan fossiel gas. 

“We klagen via dit klassement al jaren aan dat de investeringen in hernieuwbare energie te laag zijn. Nochtans is een energiesysteem met veel hernieuwbare energie een stuk minder vatbaar voor prijsschommelingen en dus ook wat zekerder voor de portemonnee”, besluit Tobias Pans. “We roepen leveranciers dan ook op om voluit te gaan voor 100% hernieuwbare elektriciteit én warmte.” 

Noot

[1] Greenpeace analyseerde alle 18 stroomleveranciers die contracten voor elektriciteit en/of gas aanbieden aan gezinnen. Meer info vindt u in deze samenvatting. Op de website mijngroenestroom.be kan u de uitgebreide profielen van alle leveranciers terugvinden.