De beloofde groene hervorming van het zogenaamde Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van de EU is “pure greenwashing met rampzalige gevolgen voor het klimaat, de natuur en kleine landbouwbedrijven”, zo reageert Greenpeace op het akkoord dat de EU-instellingen vandaag hebben bereikt. “Vlaanderen en Wallonië moeten nu het lot van onze landbouw weer in eigen handen nemen.


Als het over landbouw gaat, luistert de EU niet naar de wetenschap, naar kleine boer.inn.en en zelfs niet naar haar eigen auditeurs. Haar beleid is op maat van grootgrondbezitters en industriële spelers. Dit is grotendeels business as usual: het geld blijft massaal stromen naar de industriële productie van vlees en zuivel, die het milieu en het klimaat schaadt, en die kleine landbouwbedrijven met duizend per dag in het faillissement duwt. De EU-leiders zullen proberen de hervorming te verkopen als een succes voor het milieu en boer.inn.en, in de realiteit is het een slag in het gezicht voor ons allen en de planeet. De parlementsleden mogen zich niet laten vangen aan deze greenwashing en moeten dit GLB wegstemmen”, verklaart Matteo De Vos, expert landbouw en veeteelt bij Greenpeace België.  

Deze week heeft de Europese Rekenkamer, de financiële waakhond van de EU, een rapport gepubliceerd waaruit blijkt dat de uitstoot van broeikasgassen door de landbouw in het kader van het huidige GLB niet is gedaald, ondanks het feit dat 100 miljard euro van de begroting werd uitgetrokken voor de strijd tegen de klimaatopwarming. De Rekenkamer had eerder kritiek geuit op de voorgestelde hervorming van het GLB, omdat daarin de betaling van de meeste subsidies op basis van het landbouwareaal zou gebeuren, wat niet bijdraagt aan een milieuvriendelijker en prestatiegericht beleid.

Uit recente evaluaties van de Europese Commissie is gebleken dat veel nationale regeringen bij de implementatie van de GLB-regels zeer slecht scoren voor wat het realiseren van milieuvoordelen betreft. De grotere flexibiliteit die de nationale regeringen met dit nieuwe GLB-plan krijgen, zal het voor de Commissie buitengewoon moeilijk maken om ervoor te zorgen dat de nationale plannen worden uitgevoerd, waarschuwt Greenpeace.

Vlaanderen en Wallonië moeten nu het lot van onze landbouw weer in eigen handen nemen. De regio’s hebben veel speelruimte om de EU-middelen die uit dit GLB zullen voortkomen, te verdelen. De regionale strategische plannen kunnen nog soelaas brengen door landbouwpraktijken aan te moedigen die de natuur en het klimaat beschermen, zoals extensieve en zelfvoorzienende veeteelt, biologische landbouw en lokale kwaliteitsproducten die in onze voedselbehoeften voorzien“, besluit Matteo De Vos.

In mei hadden actievoerders van Greenpeace de inkom van het Europees Parlement groen geverfd, om de greenwashing aan te klagen.

Greenpeace EU activists greenwash the ground in front of the European Parliament in Brussels, to protest the negotiations on the EU’s common agricultural policy continuing inside. They display a banner reading “Stop Greenwashing European Farming”.