Gisteravond publiceerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een rapport over het ontstaan van SARS-CoV-2. Het rapport wijst op de potentiële ziekterisico’s van contact tussen wilde dieren en mensen en onderstreept hoe het behoud van de biodiversiteit ons kan beschermen tegen het ontstaan van nieuwe virussen. 

Uit dit rapport blijkt dat we als mensheid levensbedreigende risico’s nemen met de vernietiging van natuurlijke ecosystemen”, zegt Joeri Thijs van Greenpeace Belgium. “Zo breken we de bufferzone af die ons volgens wetenschappers beschermt tegen virussen die door wilde dieren worden overgebracht.” 

Onderzoekers slaan steeds vaker alarm over de risico’s van besmettelijke ziekten als gevolg van het verlies aan biodiversiteit. Deze virussen worden op natuurlijke wijze van ons geïsoleerd door ecosystemen die een bufferzone vormen. Wij walsen dwars door die ecologische buffer heen. Er is meer actie nodig. Wereldwijde gezondheidscrises zoals de coronapandemie zullen vaker voorkomen als we er niet in slagen natuurlijke ecosystemen wereldwijd te beschermen”, aldus Thijs. 

De VN-Biodiversiteitstop (COP 15) is gepland voor oktober van dit jaar in het Chinese Yunnan. 

Omdat virussen zich niets aantrekken van grenzen, is multilaterale samenwerking de meest effectieve strategie om wereldwijde crises te overwinnen”, stelt Jennifer Morgan, directeur van Greenpeace International.

De wetenschap is duidelijk: de vernietiging van natuurlijke ecosystemen is de weg naar verdere uitbraken van ziekten. Het is nu tijd om op te schalen en wereldwijde ambities voor de bescherming van ecosystemen om te zetten in echte actie. Regeringen en multinationale ondernemingen moeten hun verantwoordelijkheid nemen en ervoor zorgen dat de toeleveringsketens van de wereldeconomie ons niet in gevaar brengen”, besluit Jennifer Morgan.