Greenpeace reageert op de tientallen huiszoekingen die momenteel aan de gang zijn in het kader van een gerechtelijke onderzoek naar mestfraude bij verschillende firma’s.

Het is goed dat er eindelijk hard wordt opgetreden, vindt Matteo De Vos, landbouwexpert bij Greenpeace België. “Jaar na jaar verslechtert de waterkwaliteit op het Vlaamse platteland als gevolg van te veel nitraat en fosfaat, en de situatie is stilaan rampzalig. Onze Europese doelstellingen inzake de Nitraatrichtlijn tegen 2050 komen in het gedrang. Bij de Vlaamse regering zou het nu alle hens aan dek moeten zijn.”


Toch blijft dit symptoombestrijding. Mestfraude vormt slechts het topje van een falend landbouwbeleid. Een veel te grote veestapel in Vlaanderen zorgt voor een gigantische mesthoop die onmogelijk nog op een correcte manier verwerkt kan worden”, benadrukt Matteo De Vos. “De kosten voor mestverwerking zijn een strop rond de nek van kleinere veeboer.inn.en geworden en zetten aan tot fraude. Ook het laatste mestactieplan van juni 2019 (MAP6) negeert deze realiteit, waardoor de problemen met de waterkwaliteit verder kunnen ontsporen.”

De oplossingen bestaan. “Ons leefmilieu maar zeker ook de landbouwsector heeft meer baat bij een mestactieplan dat de oorzaken van de slechte waterkwaliteit wél ten gronde aanpakt. Dat betekent een krimp van de Vlaamse veestapel en meer steun voor ecologische landbouw, en dus niet alleen duurzamere bemestingspratkijken. De opmars van veefabrieken vooral in West-Vlaanderen, de Noorderkempen en Noord-Limburg staat compleet haaks op wat we als samenleving nodig hebben”, besluit Matteo De Vos.