Greenpeace België reageert op een nieuwe studie naar sterftecijfers door luchtvervuiling in bijna 1000 Europese grote steden van het Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal), in samenwerking met onderzoekers van het Swiss Tropical and Public Health Institute (Swiss TPH) en de Universiteit van Utrecht.[1]

“Dit nieuwe Europese onderzoek leert dat grote Belgische steden het nog altijd erg slecht doen op vlak van ongezonde luchtvervuiling door stikstofdioxide (NO2). In het bijzonder Antwerpen (op plek 2) en ook Brussel (op plek 8) scoren abominabel qua gezondheidsimpact door stikstofdioxide”, zegt Joeri Thijs expert Luchtkwaliteit bij Greenpeace. “In Antwerpen is maar liefst 7% van de jaarlijkse natuurlijke overlijdens toe te schrijven aan luchtvervuiling door stikstofdioxide. In Brussel is dat 6%.”

Rechtszaken voor gezonde lucht 

Volgende week zal het Hof van Eerste Aanleg van Namen uitspraak doen over het proces over luchtkwaliteit dat Greenpeace aanspande tegen het Waals gewest. In februari komt de ‘lucht-zaak’ van Greenpeace tegen het Vlaams Gewest voor het Hof van Beroep, een uitspraak wordt verwacht in maart. 

“Deze studie onderstreept nog maar eens het waarom van onze rechtszaak: luchtvervuiling maakt mensen ziek en zorgt voor duizenden vroegtijdige overlijdens, elk jaar opnieuw. En nog volhardt de Vlaamse regering in halfslachtig beleid waardoor de Europese gezondheidsnormen voor stikstofdioxide – al van kracht sinds 2010 – nog altijd niet worden gerespecteerd”, zegt Thijs. 

“De Vlaamse overheid moet haar Luchtbeleidsplan 2030 in lijn brengen met de Europese regels: dat plan moet een duidelijk tijdskader aangeven met ambitieuze maatregelen zoals ultra-lage emissiezones, een slimme kilometerheffing,  en grotere investeringen in fiets, openbaar vervoer en deelmobiliteit.

Noot: 

[1] Link naar ranking: www.isglobalranking.org. Gebaseerd op nieuw gepubliceerde studie: https://www.thelancet.com/journals/lanplh/article/PIIS2542-5196(20)30272-2/fulltext