In de eerste twee weken van augustus zijn meer dan 15.000 brandhaarden in het Amazonewoud vastgesteld. De situatie is minstens even dramatisch als vorig jaar. Nieuwe beelden van Greenpeace Brazilië tonen de oncontroleerbare vuurhaarden en de vernieling die de vlammenzee aanricht in het regenwoud. 

De beelden werden gemaakt op 16 augustus, u kan ze hier terugvinden.

Tussen augustus 2019 en juli 2020 werd 9205 km² Amazonewoud vernietigd, het equivalent van 1,2 miljoen voetbalvelden. Dit is een stijging van 34,5 procent ten opzichte van dezelfde periode het jaar voordien. Het is bovendien het hoogste jaarrecord sinds het nieuwe monitoringsysteem DETER B werd geïmplementeerd in 2015.[1] Deze verwoesting effent mee het pad voor de hevige bosbranden.

Tussen 16 juli en 15 augustus van dit jaar werden 20.473 brandhaarden gedetecteerd, alleen al in de eerste twee weken van augustus werden er 15.000 geteld. Er is slechts een lichte daling van het aantal hotspots (-8%) vergeleken met dezelfde periode (half juli tot half augustus) vorig jaar, terwijl er nu een verbod geldt op het aansteken van branden en president Jair Bolsonaro het Braziliaanse leger inzet om de branden te voorkomen. 

Greenpeace maakt nieuwe beelden van verwoestende branden in het Amazonewoud

Meer foto’s en video vindt u hier. U kan de beelden vrij gebruiken tot 1 september 2020 mits vermelding © Valentina Ricardo / Greenpeace. 

De cijfers tonen aan dat enkel een verbod op branden niet werkt. Het is essentieel om de branden beter te monitoren en meer geld en middelen te investeren in milieu-agentschappen. Sinds zijn aantreden heeft Bolsonaro deze agentschappen echter systematisch ontmanteld en ondermijnd. Het sturen van het leger naar de Amazone, is bovendien niet meer dan een dure PR-stunt die niet bijdraagt aan de bescherming van het woud”, zegt An Lambrechts, expert Amazone bij Greenpeace Brazilië.

Branden in het Amazonewoud komen niet natuurlijk voor, maar worden opzettelijk aangestoken om meer land vrij te maken voor veeteelt en landbouw op industriële schaal. Met haar anti-milieuagenda legt de regering-Bolsonaro hen geen strobreed in de weg, waardoor de situatie steeds erger wordt. 

Greenpeace roept regeringen en bedrijven op om geen zaken meer te doen met bedrijven die het woud vernietigen, en om niet langer producten in te voeren die afkomstig zijn van ontboste gebieden. 

Noot

[1] Alle cijfers zijn data van INPE, het Braziliaanse ruimteagentschap 

Contact

Greenpeace persdienst: 0496 26 31 91 – [email protected]