Europese luchtvaartmaatschappijen vragen op dit moment voor 26 miljard euro aan steun, het dubbele van een week geleden. Dat blijkt uit onderzoek van Carbon Market Watch, Greenpeace en Transport & Environment. Regeringen hebben al voor 11,5 miljard euro aan steun toegezegd, over nog eens 14,6 miljard euro wordt nog onderhandeld. Geen van de steunpakketten komt met bindende maatregelen om de CO2-uitstoot van luchtvaartmaatschappijen aan te pakken.

In België buigt de federale regering zich op dit moment over noodhulp aan Brussels Airlines. De luchtvaartmaatschappij vraagt 290 miljoen euro. Ze geeft echter geen garanties voor haar werknemers en rept niet over hoe ze zal bijdragen aan het indammen van de klimaatcrisis. Nochtans is de luchtvaart de sector met de snelst stijgende broeikasgasuitstoot. TUI Fly Belgium vraagt intussen 250 miljoen, en ook Air Belgium klopt aan voor hulp.

Minister Alexander De Croo bevestigde gisteren dat Belgische steun gepaard zal gaan met sociale- en klimaatvoorwaarden. 

Dit is bemoedigend, maar we kijken met argusogen toe hoe dit er concreet zal uitzien. Bijkomend belastinggeld injecteren in een van de meest vervuilende sectoren ter wereld slaat immers nergens op. Zonder bindende voorwaarden dreigen luchtvaartmaatschappijen om duizenden werknemers te ontslaan en om door te gaan met het uitstoten van gigantische hoeveelheden CO2”, zegt Elodie Mertz, experte Mobiliteit bij Greenpeace België. 

Ook elders in Europa kloppen vliegmaatschappijen aan voor hulp. KLM en Air France krijgen zo’n 11 miljard aan financiële steun van de Nederlandse en Franse staat, terwijl Duitsland naar verluidt heeft ingestemd met 9 miljard voor Lufthansa. In totaal werd nu al voor minstens 26 miljard euro steun gevraagd.

Nochtans is de luchtvaartsector al sterk afhankelijk van overheidssteun – van belastingvrijstellingen op btw en kerosinebelasting tot staatssteun voor luchthavens, goedkope luchtvaartmaatschappijen en infrastructuur die luchthavens verbindt met nabijgelegen steden. Luchtvaartmaatschappijen krijgen ook 85% van hun toegewezen vergunningen voor verontreiniging gratis onder het ETS-systeem van de EU. Alleen al in Europa wordt de belastingvrijstelling voor kerosine geschat op € 27 miljard per jaar. Andere duurzamere transportmethoden – zoals het spoor – genieten niet van dergelijke genereuze fiscale behandelingen.

Meer gedetailleerde informatie over de verschillende steunpakketten is te vinden in de Europese Airline Bailout tracker van Greenpeace, Transport & Environment en Carbon Market Watch.

Contact – Greenpeace persdienst: 0496 26 31 91 – [email protected]