De Europese luchtvaartmaatschappijen – die tot de grootste vervuilers in de Europese Unie behoren – vragen sinds het begin van de coronacrisis aan de overheid een reddingsboei van in totaal 12,8 miljard euro. Dat blijkt uit onderzoek van Greenpeace, Transport & Environment en Carbon Market Watch. Greenpeace eist dat eventuele overheidshulp voor luchtvaartmaatschappijen verbonden wordt aan garanties voor de werknemers en aan klimaatdoelstellingen. 


In België vraagt Brussels Airlines als deel van de Duitse Lufthansa-groep 200 à 300 miljoen euro noodhulp aan de federale regering. Ook TUI Fly Belgium en Air Belgium kloppen bij onze overheid aan voor steun.

De Europese luchtvaartsector vraagt in totaal minstens 12,8 miljard euro overheidssteun, maar wil daar geen aanzienlijke klimaat- en milieuverbintenissen tegenover stellen. Zulke engagementen maken geen deel uit van de lopende onderhandelingen. Dat blijkt uit de gegevens die verzameld worden in een nieuwe ‘bailout tracker’ voor luchtvaartmaatschappijen van Greenpeace, Transport & Environment en Carbon Market Watch.

De luchtvaartsector heeft de afgelopen twee decennia een van de snelst groeiende bijdragen geleverd aan de uitstoot van broeikasgassen, met een stijging van de uitstoot in Europa van 26% in de afgelopen vijf jaar. Een eventueel reddingsplan moet de luchtvaartmaatschappijen dwingen om zich te houden aan de klimaatdoelstelling van 1,5°C, zoals internationaal werd vastgelegd op de klimaattop van Parijs.

Om dit te bereiken eist Greenpeace een totaalverbod op vliegreizen over korte afstanden in gevallen waar de reistijd van de trein minder dan 6 uur bedraagt, of waar een nachttrein beschikbaar is. Greenpeace wil ook dat de overheid de lonen, de gezondheid en het levensonderhoud van de werknemers direct beschermt en dat er een strikt verbod komt op geldstromen richting de aandeelhouders, zoals dividenden op het terugkopen van aandelen.

Aanvullende overheidsfinanciering moet de basis leggen voor een rechtvaardige en groene transitie, met plannen voor grootschalige investeringen in duurzame mobiliteit – zoals een Europees netwerk van (betere) dag- en nachttreinen, veerboten en toegankelijk openbaar vervoer.

We hebben een reddingsplan nodig dat een eerlijke en groene economie ontwikkelt, dat duurzame banen creëert en snel komaf maakt met fossiele brandstoffen, CO2-uitstoot en verdere opwarming van de aarde“, verklaart Joeri Thijs, woordvoerder van Greenpeace België. “Dit is een cruciale kans om de economische gevolgen van zowel de coronacrisis als de klimaatcrisis aan te pakken.

Terwijl veel managers en aandeelhouders al jaren winst opstrijken, heeft de luchtvaartsector – in tegenstelling tot andere, duurzamere vervoerswijzen zoals het spoor – sterk geprofiteerd van overheidsfinanciering. De 20 grootste vliegmaatschappijen van de Europese Economische Ruimte (inclusief het Verenigd Koninkrijk) hebben de afgelopen vijf jaar in totaal minstens 33 miljard euro nettowinst geboekt, terwijl ze bitter weinig brandstofbelasting of BTW op hun vluchten hebben betaald.

Meer info:
– Onze ‘bailout tracker’ of het overzicht van de luchtvaartmaatschappijen die financiële steun vragen vindt u hier
– Het overzicht van voorwaarden die Greenpeace formuleert voor een rechtvaardige transitie in de luchtvaartsector vindt u hier

Contact: Persdienst Greenpeace: 0496/ 263.191 – [email protected]