HONGKONG – Het elektriciteitsverbruik voor de productie van AI-chips is tussen 2023 en 2024 wereldwijd met meer dan 350% gestegen, zo blijkt uit nieuw onderzoek van Greenpeace East Asia [1]. In Oost-Azië, het wereldwijde centrum voor de productie van AI-halfgeleiders, wordt de groeiende vraag naar elektriciteit voor de productie van AI-chips voornamelijk beantwoord met fossiele brandstoffen, blijkt uit het onderzoek.
Het rapport is het eerste in zijn soort dat de wereldwijde uitstoot van AI-chipproductie berekent.
Katrin Wu, Greenpeace East Asia Supply Chain Project Lead, zegt: “Het bereiken van 100% hernieuwbare energie in de hele toeleveringsketen van AI is van vitaal belang om een grote toename in CO2-uitstoot te voorkomen en om het aantal doden en zieken als gevolg van luchtvervuiling te verminderen. Hardware-bedrijven kunnen de transitie naar hernieuwbare energie versnellen door direct te investeren in wind- en zonne-energiecapaciteit, koopovereenkomsten voor hernieuwbare elektriciteit te ondertekenen en hun invloed aan te wenden om te pleiten voor een hoger aandeel hernieuwbare energie in het elektriciteitsnet. Alle bedrijven in de voorhoede van de AI-boom moeten hun verantwoordelijkheid nemen voor de milieu-impact van hun toeleveringsketens.”
Alex de Vries, een van de auteurs van het rapport en de oprichter van Digiconomist, vult aan: “De snel stijgende energiekosten van AI-datacenters hebben wereldwijd al de krantenkoppen gehaald, maar de gevolgen voor het milieu van andere delen van de levenscyclus van hardware worden vaak over het hoofd gezien. Het fabricageproces van AI-hardware is energie-intensief en heeft een aanzienlijke ecologische voetafdruk. Des te meer gezien de concentratie van deze productie in Oost-Azië, waar elektriciteitsnetten nog steeds sterk afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en chipmakers weinig stappen hebben ondernomen om hernieuwbare energie in te kopen.”
Belangrijkste bevindingen uit het onderzoek:
- Het wereldwijde elektriciteitsverbruik van AI-chipproductie steeg tussen 2023 en 2024 met meer dan 350%. Die productie is voornamelijk geconcentreerd in Taiwan, Zuid-Korea en Japan, waar de groeiende vraag naar elektriciteit een aanzienlijke belasting vormt voor elektriciteitsnetten.[2]
- In 2030 zal de wereldwijde vraag naar elektriciteit voor AI-chipproductie naar schatting maar liefst 170 keer zo groot zijn als in 2023, wat meer is dan het huidige elektriciteitsverbruik van Ierland.[3]
- In heel Oost-Azië voldoet de chipindustrie aan de nieuwe vraag naar elektriciteit met valse ‘klimaatoplossingen’ zoals fossiel gas. In 2024 keurde de regering van Zuid-Korea de bouw goed van een warmtekrachtcentrale op vloeibaar aardgas (LNG) van 1 gigawatt (GW) voor SK hynix in het Yongin General Industrial complex. De Zuid-Koreaanse regering is ook van plan om 3 GW LNG-capaciteit te bouwen voor Samsung in het National Semiconductor Cluster. In Taiwan heeft de Taiwan Power Company (Taipower) de toegenomen vraag naar elektriciteit vanuit de halfgeleider- en AI-sectoren gebruikt als rechtvaardiging om lng-projecten en netwerkinfrastructuur uit te breiden.
- De wereldwijde uitstoot door elektriciteitsverbruik in verband met AI-chipproductie is in 2024 met naar schatting 357% gestegen. In Oost-Azië is de elektriciteitsproductie nog sterk afhankelijk van fossiele brandstoffen. In 2023 werd 58,5% van de elektriciteitsvoorziening in Zuid-Korea opgewekt uit fossiele brandstoffen, 68,6% in Japan en 83,1% in Taiwan.[4][5][6]
Greenpeace dringt er bij alle bedrijven in de voorhoede van de AI-sector op aan om voor 100% hernieuwbare energie te gaan in hun volledige toeleveringsketens, te beginnen met de productie van AI-chips.
Notes
[1] This research estimates the electricity consumption of dominant AI chip models (Nvidia A100, H100, H200, B100/200 and AMD MI300X) in 2023 and 2024 and the emissions from their electricity consumption using a bottom-up approach. The analysis uses publicly available data and market analyses on production and wafer demand for AI models as well as published electricity requirements for the production process. By identifying suppliers and manufacturing locations, the study determines the electricity mix used in production and the associated carbon emissions. Based on forecasted demand and supply for AI logic and memory wafers, the estimations are then extended to 2030.
[2] The Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited (TSMC) leads the manufacturing of logic chips for AI-specific GPUs, which are produced in its Taiwan fabs. SK hynix, Samsung, and Micron manufacture the memory chips used in AI hardware, primarily in South Korea and Japan.
[3] Central Statistics Office of Ireland, “Large Energy Users accounted for 30% of Metered Electricity Consumption in 2023,” July 23, 2024, accessed February 28, 2025, https://www.cso.ie/en/releasesandpublications/ep/p-mec/meteredelectricityconsumption2023/keyfindings/.
[4] EPSIS, “Generation Output by Energy Source,” 2024, accessed February 10, 2025, https://epsis.kpx.or.kr/epsisnew/selectEkgeGepGesGrid.do.
[5] Ministry of Economic Affairs, Energy Administration (MOEAEA), “Electricity Statistics,” 2024, accessed February 10, 2025, https://www.esist.org.tw/database/search/electric-generation.
[6] Ministry of Economy, Trade and Industry (METI), “General Energy Statistics,” 2024, accessed February 10, 2025, https://www.enecho.meti.go.jp/statistics/total_energy/results.html.
Persdienst Greenpeace België: 0496 26 31 91 – [email protected]