Ter gelegenheid van de Belgische documentaire “Queerying Nature” spraken we met Jessie en Olivier, van het Queer x Nature collectief. We stelden hen enkele  vragen over de link tussen de strijd voor queers en die voor natuurbehoud. Ook gingen we samen met hen en het RainbowHouse dieper in op het thema ‘veiligheid’ dat dit jaar centraal staat tijdens de Brussels Pride 2024, die zaterdag 18 mei plaatsvindt.

Kunnen jullie je even voorstellen?

Jessie: Ik ben achtentwintig jaar en een lesbische vrouw. Ik heb een diploma in milieubeheer en maak deel uit van het collectief “Queer x Nature”. Kort samengevat, organiseren wij evenementen om het thema “queer ecologie” te promoten, bijvoorbeeld door de Belgische documentaire “Queerying Nature” te vertonen in de bioscoop Aventure. We organiseerden ook een aantal workshops en hopen kunst en expressie te blijven promoten.

Olivier: Mijn naam is Olivier en ook ik maak deel uit van het collectief “Queer x Nature” dat zich bezighoudt met queer ecologie. Dit betekent dat de strijd van LGBTQIA2S+-mensen wordt gekoppeld aan de strijd voor het milieu.

Wat is volgens jullie de link tussen queerbewegingen en de natuur?

Jessie: Voor mij zijn er talrijke verbanden. Ik denk in de eerste plaats aan queer ecologie, die binariteit en de manier waarop we met onze omgeving omgaan een nieuwe betekenis wil geven. Ook is er ecofeminisme, waaruit queer ecologie voortkomt. Een ander verband is dominantie. De dominantievan het witte cis-hetero patriarchaat over de natuur en hoe genderminderheden en alle minderheden onderdrukt worden, net als de natuur. 

Olivier: Er zijn sterke verbanden tussen queerbewegingen en natuurbewegingen. De biodiversiteit beschermen betekent ook het vieren van de diversiteit van levende wezens. Met de queer strijd doen we dat voor de mens, in het bijzonder voor LGBTQIA2S+-personen

Wat is Queer x Nature?

Queer x Nature is een collectief dat ruimte biedt om te praten over eco-queer thema’s. Het collectief biedt informatie over het thema “queer ecologie” en een veilige ruimte voor zelfexpressie. De eerste drie evenementen van het collectief waren gericht op eco-queer schrijven en terminologie, onder leiding van Julie Lombé, Camille Pier en Drag Croque op activistische locaties. Ook is het collectief van plan om natuurwandelingen, lezingen, open podia, artistieke workshops en meer te organiseren.

Wat is het RainbowHouse?

Het RainbowHouse Brussel is de thuisbasis van een 70-tal queer en niet-queer verenigingen die juridische, sociale, psychologische of medische bijstand bieden aan LGBTQIA2S+-personen. Het RainbowHouse heeft bovendien een verenigingsbar, een gezellige plek waar leden van de LGBTQIA2S+-gemeenschap en hun bondgenoten kunnen samenkomen. De bar wordt ’s avonds opengehouden, door de lidverenigingen en vrijwilligers. Ook organiseert het RainbowHouse elk jaar sociaal-culturele festivals om de diversiteit te vieren en inclusie te promoten. Kortom, het RainbowHouse is een inclusieve plek waar je met open armen wordt onthaald.

Waarom is het belangrijk om de link te leggen tussen de bescherming van de natuur en de bescherming van de rechten van queer personen?

Jessie: Voor mij is dat ontzettend belangrijk. De rechten van queer personen worden opnieuw ingeperkt, vooral in Frankrijk. Deze rechten zijn dus niet voor eens en voor altijd verworven. Hetzelfde geldt voor de natuur. Ongerepte bossen worden geëxploiteerd of vernietigd. Dit alles is het resultaat van dominantie en onderdrukking, of het nu gaat om de natuur of om LGBTQIA2S+-personen. Het is dus echt belangrijk om onze krachten te bundelen.

Greenpeace Belgium joins the Pride Parade 2023 in Brussels. © Greenpeace / Marten van Dijl

Wat is het verband tussen queer ecologie en veiligheid, het thema van de Pride dit jaar?

Olivier: Veiligheid voor LGBTQIA2S+-personen betekent dat ze ook kunnen genieten van een kwalitatieve leefomgeving. Ik denk bijvoorbeeld aan de risico’s die gepaard gaan met de opwarming van de aarde of het biodiversiteitsverlies. LGBTQIA2S+-personen, vaak gemarginaliseerde gemeenschappen, lijden vaak als eerste onder de gevolgen van deze veranderingen. Maar zelfs voor meer bevoorrechte gemeenschappen is de levenskwaliteit ook afhankelijk van de biodiversiteit, of het nu gaat om het horen van fluitende vogels in de ochtend, de mogelijkheid om de natuur in te trekken of tot rust te komen in het groen.

RainbowHouse: Het verband tussen beide ligt in de erkenning van de uitzonderlijke kwetsbaarheid waarmee LGBTQIA+-personen worden geconfronteerd. Zowel in milieucontexten als in de noodzaak om veilige en inclusieve omgevingen te creëren die hun welzijn en weerbaarheid ondersteunen bij milieu-uitdagingen. Daarom is het thema veiligheid van de Brussels Pride dit jaar bijzonder relevant. Het benadrukt hoe belangrijk het is om de veiligheid en het welzijn van alle leden van de LGBTQIA+-gemeenschap te waarborgen.

Wees erbij op zaterdag 18 mei op de Brussels Pride!

Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp